Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Επιμένει στο βέτο η Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε σήμερα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, απόφαση χωρίς, προς το παρόν, ουσιαστικό αντίκρισμα λόγω του βέτο της Τουρκίας και των κωλυσιεργιών της Ουγγαρίας.

Οι βουλευτές του Ρίκσνταγκ ψήφισαν με 269 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, κείμενο που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Μόνο οι αριστεροί και οι περιβαλλοντολόγοι των Πρασίνων ήταν αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.
Βέτο από Τουρκία, καθυστερήσεις από Ουγγαρία

Η έγκριση, που αναμενόταν λόγω της υποστήριξης των περισσότερων κομμάτων, παραμένει προς το παρόν χωρίς ισχύ για τη Σουηδία. Η γειτονική Φινλανδία, η οποία είχε υποβάλει αίτηση ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρσι τον Μάιο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον σε πολύ ευνοϊκότερη θέση για να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει καθορίσει αντίστοιχη ημερομηνία ψηφοφορίας για τη Σουηδία και ο Ερντογάν εμμένει στο βέτο του να γίνει η Στοκχόλμη το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.

«Αν και ο νόμος λέει ότι “η προτεινόμενη τροπολογία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση”, αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία ορίζεται από τον Ερντογάν και τον Όρμπαν», είπε ο Χάκαν Σβένελινγκ, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων