Επιχείρηση “προσγείωσης” της Ελλάδας επιχειρεί ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής της S&P σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, λέγοντας στο Reuters οτι «αν μάθαμε κάτι από την κρίση στην ευρωζώνη, αυτό είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να ξαναχαθεί η πρόσβαση στις αγορές. Θα ήταν πρόωρο να κρίνω την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».
Θυμίζουμε οτι Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει σε συνέντευξή του στο Reuters, τον Φεβρουάριο, ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές το 2016, ενώ το Υπουργειο οικονομικών ετοιμάζεται να βγει και πάλι στις αγορές με ένα 7ετες ομόλογο.
Η έξοδος της Ελλάδας και της Κύπρου στις αγορές δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην αξιολόγησή τους, είπε ο αξιωματούχος της S&P, αναφέροντας ότι δεν βλέπει αναβαθμίσεις στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία.
«Δεν υπάρχει λόγος για αύξηση των αξιολογήσεων μέχρι να βελτιωθούν τα θεμελιώδη (της οικονομίας)» πρόσθεσε αναφερόμενος τόσο στην μείωση του κρατικού χρέους όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν αρκετά από το να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους με διατηρήσιμο τρόπο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό (…) είναι το πώς θα βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους από την πολύ σημαντική επέκταση της λήξης των δανείων του επίσημου τομέα».