Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός – Πάνω από το όριο των $1.800 μετά από 9 χρόνια

Ξεπέρασε και τα 1.800 δολ/ουγγιά ο χρυσός για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό των $1.797 που αποτελεί πλέον το σημείο στήριξης.

Το επόμενο σημείο αντίστασης είναι τα $1.810, ενώ αν καταφέρει να διαπεράσει και αυτό οδεύει προς τα 1.825 δολ/ουγγιά και από εκεί στα 1.900 δολάρια.

Η ενίσχυση του χρυσού το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει γλαφυρά το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών που, από τη μια ελπίζουν σε μια δυνητική ανάκαμψη της οικονομίας και από την άλλη ανησυχούν για την επίμονη και ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορα μέρη του πλανήτη που μπορεί να πυροδοτήσουν νέο κύμα lockdowns, βάζοντας για ακόμα μια φορά φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.

Εξού και το ράλι του χρυσού, η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 19% από τις αρχές του 2020.

HTML tutorial

Η συνεχιζόμενη άνοδο του χρυσού πάντως, αναφέρουν αναλυτές, είναι κάπως παράξενη δεδομένης της επαναφοράς που σημειώνεται στην ευρύτερη αγορά. Η άνοδος για το πολύτιμο μέταλλο νωρίτερα μέσα στο έτος, όπως μεταδίδει το CNN, ήταν πιο λογική αφού ο χρυσός συνήθως ενισχύεται σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, όταν δηλ. ο φόβος είναι έκδηλος.

Για παράδειγμα, μετά από μια πρόσκαιρη πτώση μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, ο χρυσός έκανε ράλι την ώρα που οι αγορές κατέρρεαν μέχρι και τις αρχές του 2009.

Οι τιμές του χρυσού «χτύπησαν» ιστορικό υψηλό το 2011 μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, εν μέσω των ανησυχιών των αγορών για την κρίση του δημόσιου χρέους της Ευρώπης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων