Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Σπάει τη σιωπή του ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το Facebook έκανε λάθη με την Cambridge Analytica

Τη σιωπή του έσπασε ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την υπόθεση των δεδομένων της Cambridge Analytica που μαστίζει τις τελευταίες ημέρες το κολοσσιαίο κοινωνικό δίκτυο υποχρεώνοντας σε μεγάλη βουτιά τη μετοχή του.

Ο ιδρυτής και CEO φέρεται να σχεδίαζε να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εταιρείας για πιθανή κακοδιαχείριση προσωπικών δεδομένων προτού κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, ο έλεγχος έπεσε σε τοίχο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν Βρετανοί βουλευτές διέταξαν τη δική τους έρευνα και κάλεσαν το Facebook να κάνει πίσω.

Στη δήλωσή του ο Ζάκερμπεργκ αναφέρει τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αυτά που πρόκειται να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, όπως το αποκαλεί.

“Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες που θα αποτρέψουν μια επανάληψη του συμβάντος σήμερα έχουν γίνει πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερο που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε”, λέει ο ιδρυτής του Facebook και παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

“Το 2013, ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ονόματι Aleksandr Kogan δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Kogan είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση. Apps, όπως αυτή του Kogan, δεν μπορούσαν πλέον να ζητάνε στοιχεία για τους φίλους ενός χρήστη εκτός και εάν υπήρχε εξουσιοδότηση από τους ίδιους. Ζητήσαμε επίσης από τους developers των εφαρμογών να παίρνουν τη δική μας άδεια προτού ζητήσουν τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από τον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, από το να έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε δεδομένα σήμερα.

Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους της Guardian πως ο Kogan είχε μοιραστεί τα δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους developers να μοιράζονται τα δεδομένα προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για αυτό και αποκλείσαμε άμεσα την εφαρμογή του Kogan από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον ίδιο και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα σημαντικά δεδομένα που είχαν αποσπάσει. Μας παρείχαν αυτή τη διαβεβαίωση.

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από τους Guardian, New York Times και Channel 4 ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως είχε διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για το σκοπό αυτό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτή ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Kogan, την Cambridge Analytica και το Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Facebook και τον κόσμο που μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία του, περιμένοντας ότι θα τα προστατέψουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό”.

Αναλαμβάνει δράση το Facebook

Ο Ζάκερμπεργκ προανήγγειλε ότι η εταιρεία θα ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες προτού αλλάξει η πλατφόρμα το 2014 και θα διενεργήσει εκτεταμένο έλεγχο σε οποιαδήποτε εφαρμογή παρουσιάζει ύποπτη δραστηριότητα. Θα αποκλείσει από την πλατφόρμα της οποιονδήποτε developer δεν συναινέσει σε διεξοδικό έλεγχο. Και εάν εντοπίσει developers που διαχειρίστηκαν λανθασμένα τα στοιχεία, θα τους αποκλείσει και θα ειδοποιήσει οποιονδήποτε επηρεάζεται από τις εφαρμογές αυτές. Αυτό αφορά και όσους επηρεάστηκαν από την εφαρμογή του Kogan.

Δευτερευόντως, η εταιρεία θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των developers σε στοιχεία για να αποτρέψει άλλα είδη παραβιάσεων. Για παράδειγμα, θα διακόπτει την πρόσβαση ενός developer στα στοιχεία ενός ατόμου, εάν το άτομο αυτό δεν έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για ένα τρίμηνο. Επίσης, θα μειώσει τα στοιχεία που δίνει ο χρήστης σε μία app όταν εισέρχεται -μόνο στο όνομα, τη φωτογραφία προφίλ και το email. Θα ζητήσει από τους developers όχι μόνο να ζητούν έγκριση αλλά να υπογράφουν συμβόλαιο ότι θα ρωτούν τους πάντες για πρόσβαση στις αναρτήσεις τους ή άλλα ιδιωτικά στοιχεία. Και θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον CEO.

“Ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας”, λέει ο Ζούκερμπεργκ.

σχετικα αρθρα

107 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img