Με βαριά καρδιά βλέπουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας (CDU) την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην προ των πυλών κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη δυσαρέσκεια αυτή εξέφρασε ο νυν υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του προεδρείου του CDU (καθώς και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών), Γενς Σπαν. Σημειώνεται ότι ο Σπαν χαίρει της εκτίμησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο θα έβλεπε ευχαρίστως ως διάδοχό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ο ίδιος ο Σπαν δεν έχει κρύψει τις προσωπικές του φιλοδοξίες να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Είναι επίσης αυτός που υποστήριζε ότι η Μέρκελ «θα μπορούσε να κυβερνήσει με επιτυχία και με κυβέρνηση μειοψηφίας με την εμπειρία που διαθέτει», στην περίπτωση που δεν υπήρχε αίσια κατάληξη στις συνομιλίες με το SPD.
Αυτή τη φορά, ο Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Presse της Βιέννης, χαρακτήρισε ως «μεγάλο κόστος» και «βαρύ χτύπημα» την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς αυτό (δηλαδή, το υπουργείο) έχει συμβολική σημασία για το κόμμα του επειδή παρήγαγε «αυθεντικά» χριστιανοδημοκρατική πολιτική.
Σύμφωνα με τον Σπαν, το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. «Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας. Και για αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενς Σπαν.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Νεολαίας του CDU, Π. Ζίμιακ ζήτησε έναν τρόπο «επιστασίας» του υπουργείου, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια ότι στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, περιλαμβάνεται ο ορισμός αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, που πιθανολογείται ότι θα είναι ο Σπαν.
Καθησυχαστικός, ωστόσο, ήταν ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας και από τους στενούς συνεργάτες της Μέρκελ. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ο Αλτμάιερ αναγνώρισε πως τα χριστιανικά κόμματα θεωρούσαν το υπουργείο Οικονομικών ως «κομμάτι της δικής τους ταυτότητα», ωστόσο διαβεβαίωσε πως στην κυβερνητική συμφωνία «προστέθηκαν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για να συνεχιστεί η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, την κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίζει το σύνολο της κυβέρνησης… Το CDU εγγυάται, πως οι βασικές αρχές μας θα τηρούνται και μελλοντικά».
Σημειώνεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το τίμημα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ο Όλαφ Σολτς: πρόκειται για τον 59χρονο δήμαρχο του Αμβούργου και αντιπρόεδρο του SPD, ο οποίος αναμένεται να υλοποιήσει τη στρατηγική «λιτότητα τέλος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και) για τα κράτη της Ευρώπης.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι περιφερειακά στελέχη αλλά και βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών κάνουν λόγο για «υποβάθμιση» του μεγαλύτερου κόμματος, η συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα στη διάσκεψη του CDU που θα λάβει χώρα κατά τα τέλη του τρέχοντος μήνα.