Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Σπάνιο ελάφι με χαυλιόδοντες εντοπίστηκε μετά από 66 χρόνια!

Το σπάνιο ελάφι Μασκ, το οποίο  διαθέτει χαυλιόδοντες, είναι κοντόχοντρο και δεν έχει κέρατα, εντόπισαν επιστήμονες του οργανισμού για την διατήρηση της Άγριας Ζωής Wildlife Conservation, στο βορειονατολικό Αφγανιστάν. Το είδος αυτό του ελαφιού είχε να εμφανιστεί στην περιοχή από το 1948, επειδή οι λαθροθήρες το κυνηγούν με μανία εξαιτίας του πολύτιμου αρωματικού υγρού που κρύβουν στους αδένες τους τα αρσενικά.

MuskDeer_Goodrich

Το ελάφι Μάσκ της Σιβηρίας, παρόμοιο είδος με αυτό του Αφγανιστάν

Το υγρό αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας και στην αρωματοποιία και οι λαθροθήρες εξόντωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των ελαφιών, σκοτώνοντας αδιάκριτα αρσενικά και θηλυκά, αν και το πολύτιμο αρωματικό υγρό βρίσκεται μόνο μέσα σε ένα σάκο με αρωματικούς αδένες στην κοιλιά των αρσενικών ελαφιών.

Σύμφωνα με την Washington Post είναι επίσης μόνο τα αρσενικά ελάφια που φέρουν χαυλιόδοντες για να έχουν την δυνατότητα να «παλέψουν» με τα άλλα αρσενικά για την διεκδίκηση των συντρόφων τους κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

Ο Peter Zahler, αναπληρωτής διευθυντής του Wildlife Conservation για την Ασία δήλωσε ότι το είδος αυτού του ελαφιού είναι ένας «θησαυρός» για το Αφγανιστάν και τόνισε ότι ελπίζει η οργάνωσή του να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα τις ανάγκες διατήρησης αυτού του είδους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων