Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισηγητική ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι κρίσιμες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον με σκοπό τη λύτρωση της χώρας από μία ανάγλητη κυβέρνηση. Η δεύτερη να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που απωθεί τον ελληνικό λαό και πληγώνει τη βάση μας» τόνισε.
«Θέλω να πιστεύω ότι επιδιώκουμε όλοι το πρώτο και όχι να γίνουμε ο χρήσιμο ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» συνέχισε. «Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε στα πάντα. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει και γι’ αυτό έχουμε φτάσει μαζί εδώ» πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.
«Όσα κι αν πούμε στη συνέχεια να έχουμε κάτι υπ’όψιν μας πόσα πέρασα τον τελευταίο χρόνο δια πύρος και σιδήρου κι όμως είμαστε σε αυτή την αίθουσα» ανέφερε.
Βολές για «σημιτική διαπλοκή» και «νεφελώδη δήθεν κεντροαριστερά»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «απέναντι στον πρωθυπουργό που γελάει στα καμένα, απέναντι σε όλους αυτούς τους καιροσκόπους κάποιος πρέπει να σταθεί και να πει ‘έχετε ξεφύγει, φύγετε’».
«Και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ούτε μια νεφελώδης δήθεν κεντροαριστερά στην οποία θα πάνε κάποιοι από αυτούς. Ελπίζω να έχουμε όλοι εδώ την πολιτική ευφυία να μην θέλουμε να είμαστε ανάμεσά τους» τόνισε.
«Ζούμε ως κόμμα τη φράση του Γκράμσι ‘το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί’. Το παλιό θα κάνει ότι κάνει πάντα: θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί. Αντί να φωνάζουν στην κυβέρνηση ‘Φύγετε’, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους ‘Φύγε’. Δεν το κατηγορώ. Είναι η φύση του παλιού αυτή, όμως η φύση του νέου είναι να γεννιέται, η μάχη του παλιού με το καινούριο είναι αναπόφευκτο να γίνει» συνέχισε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα ποτέ»
«Αφιέρωσα σε όλους χρόνου. Αν δει κανείς την ιστορία από απόσταση, θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει ενιαίο κόμμα ποτέ. Πρέπει να το παραδεχθούμε», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας ότι οι συνιστώσες έγιναν φράξιες, ομάδες, φατρίες.
«Ακόμη και τον Τσίπρα τον ανάγκασαν να παραιτηθεί»
Οι φατρίες ανάγκασαν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον υπονόμευαν καθημερινά στα κανάλια, είπε ο Στ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ενώ άλλαξε τόσα πολλά στη χώρα, δεν κατάφερε να αλλάξει το κόμμα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει, αυτή είναι η αλήθεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεύθερος να αποφασίσει την αργή, βασανιστική βύθισή τους. Πολλά κόμμα έχουν γίνει σκιές του εαυτούς τους και έχουν εξαφανιστεί από το πολιτικό στερέωμα. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να γεννηθεί το καινούριο».
«Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε στο καταστατικό συνέδριο»
«Δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο. Για αυτό κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε εκεί» επισήμανε.
Επιλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη βάση, είσοδος της συμμετοχική δημοκρατία
Μιλώντας για τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να «ξεριζωθούν νοοτροπίες παραγοντισμού και κλειστών κομματικών στεγανών»
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μία πρόταση προς ψηφοφορία στην ΚΕ: «Να καταργηθούν οι τοπικές φράξιες που στοίχισαν εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα μέλη της ΚΕ να εκλέγονται από τα μέλη από κάθε περιφερειακής ενότητας ανάλογα με τον πληθυσμό της.
Ανέφερε ακόμη πως προτείνει όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές να είναι επιλογές των μελών, να πρέπει να περάσουν στην κρίση της βάσης. «Καμία εξαίρεση: τα ψηφοδέλτια να ανήκουν στα μέλη μας πλήρως απλά και δημοκρατικά, αυτό κάνει η σύγχρονη Αριστερά» είπε, προτείνοντας ακόμη το 1/3 του Επικρατείας να προέρχεται από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατέθεσε επίσης πρόταση για «συμμετοχική δημοκρατία στην πράξη»: Με τις υπογραφές του 15% των μελών και σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε. θα δεσμεύται η Κ.Ο. να καταθέσει πρόταση νόμου που θέλουν τα μέλη, μία καινοτομία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως είπε.
Συνοψίζοντας τις αλλαγές που εισηγείται μίλησε για «ψηφιακό κόμμα, πιο ευέλικτα όργανα, υβριδικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα, άνοιγμα στους φίλους, επιλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη βάση, είσοδος της συμμετοχική δημοκρατία».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr