Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Στα 12 δις η «τρύπα» των κυπριακών τραπεζών

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται στην Κύπρο και δεν αφορούν κάποιο καινούργιο θέμα, παρά το τραπεζικό σύστημα της χώρας το οποίο έφερε σε αυτήν τη δυσμενή θέση το Κυπριακό Δημόσιο. Οι πρώτοι ψίθυροι αναφέρουν ότι ο «λογαριασμός» φτάνει τα 12 δισ. ευρώ… Υπενθυμίζεται ότι το Κυπριακό ΑΕΠ δεν υπερβαίνει τα 18 δισ. ευρώ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν την κατάσταση στην μεγαλόνησο και που πιστεύουν ότι η κακοδιαχείριση των διοικήσεων των Κυπριακών τραπεζών έδωσε μία τεράστια ευκαιρία στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν τα κεφάλαια που ήταν συσσωρευμένα στην κυπριακή οικονομία λόγω χαμηλής φορολογίας και να τα μεταφέρουν στις χώρες του Βορά.

Με αυτόν τον τρόπο, την ίδια ώρα που θα χάνει το συγκριτικό της πλεονέκτημα η Κύπρος, οι χώρες του Βορά που θα προσελκύσουν κάποιο μέρος των κεφαλαίων αυτών, θα επωφελούνται. Παράλληλα, η Κύπρος δέχεται πυρά από την Ευρώπη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι διαπραγματεύσεις είναι στο χείλος του γκρεμού.

Το παρασκήνιο σχετίζεται με την έκθεση της Pimco, η μελέτη της οποίας εκτιμά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που έχει κάθε μία από τις τράπεζες που έχει εξετάσει. Στις τράπεζες που έχει εξετάσει είναι και οι θυγατρικές της Alpha και της Eurobank οι οποίες διατηρούν δάνεια περί τα 12,5 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα ωστόσο εστιάζεται κυρίως στις τράπεζες Κύπρου και Laiki (πρώην Marfin). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει οδηγίες να μην το δώσει στη δημοσιότητα μέχρι τις κυπριακές εκλογές για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου… Η κυβέρνηση όμως θεωρεί ότι θα πρέπει τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές αφού την κατάσταση θα πρέπει να διαχειριστεί το κόμμα που θα προκύψει από τις εκλογικές διαδικασίες. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι θα συμβεί έτσι…, αν και υπολείπονται μόνο 2 εβδομάδες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων