Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Στα άδυτα του Βατικανού- Εντοπίστηκαν “κρυμμένα” εκατομμύρια ευρώ

Εκατομμύρια ευρώ εντοπίστηκαν “κρυμμένα” σε λογαριασμούς διαφόρων τμημάτων της Αγίας Έδρας, τα οποία δεν είχαν καταγραφεί στον ισολογισμό του Βατικανό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της πόλης-κράτους.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Catholic Herald Magazine, ο αυστραλός καρδινάλιος George Pell αναφέρει πως η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι τα οικονομικά του Βατικανού είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ όσο πίστευαν μέχρι τώρα, μεταδίδει το Reuters.

«Έχουμε ανακαλύψει ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που φαίνονταν, διότι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είχαν ‘πει στην άκρη’ σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και δεν εμφανίζονταν στον ισολογισμό», γράφει συγκεκριμένα.

Κατά τον ίδιο, «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Βατικανό δεν έχει χρεοκοπήσει… η Αγία Έδρα πληρώνει τις οφειλές της, κατέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις».

Ο Pell δεν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια αδικοπραγία, σημείωσε ωστόσο ότι τα τμήματα του Βατικανού από καιρό είχαν σχεδόν απόλυτη ελευθερία σε ότι αφορά τα οικονομικά τους και ακολουθούσαν καθιερωμένους τρόπους διαχείρισης των υποθέσεών τους.

«Πολλοί λίγοι μπήκαν στον πειρασμό να πουν στον έξω κόσμο τι συνέβαινε, εκτός αν χρειάζονταν επιπλέον βοήθεια», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «ήταν σχεδόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια τι συνέβαινε συνολικά».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το γραφείο του Pell απέστειλε επιστολή προς όλα τα τμήματα του Βατικανού, ενημερώνοντας τα για την εφαρμογή αλλαγών στην οικονομική ηθική και την υπευθυνότητα. Από 1ης Ιανουαρίου, κάθε τμήμα θα πρέπει να εφαρμόζει «συνετές και αποδοτικές πολιτικές οικονομικής διαχείρισης» και να προετοιμάζει οικονομικές πληροφορίες και εκθέσεις που θα ανταποκρίνονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων