Ένα καλό πρωινό συνοδεύεται συνήθως και από αυγά, τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες. Κι αν δε συνηθίζετε να τρώτε -ή να σερβίρετε στους αγαπημένους σας- αυγά με το πρωινό γεύμα, ίσως διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάζετε παρακάτω να αλλάξετε γνώμη…
Επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά μας.
Σε πειράματα που έκαναν, βρήκαν ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας τρυπτοφάνης –ισοδυναμεί με τρία αυγά- «διπλασιάζει» τα ποσά που οι εθελοντές δωρίζουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα αυγά και άλλα τρόφιμα, όπως τα ψάρια και το γάλα, είναι πλούσια πηγή αυτού του αμινοξέος, το οποίο ο οργανισμός το μετατρέπει στην ορμόνη της «ευχαρίστησης», σεροτονίνη.
Μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, αναφέρουν στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology το εξής: «Για πρώτη φορά ερευνήσαμε το κατά πόσο η χορήγηση μιας ουσίας, η οποία περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια, η σόγια και το γάλα, μπορεί να προωθήσει το αίσθημα γενναιοδωρίας και φιλανθρωπίας».
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει, ότι η δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μπορεί να ενισχυθούν με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σεροτονίνη».
Στην έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, συμμετείχαν 32 άντρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την εγγύτητα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεροτονίνη και την οξυτοκίνη.
Ίσως η προθυμία να δωρίσουν οι εθελοντές χρήματα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση να διαμορφώνεται από την επίδραση που ασκεί η σεροτονίνη στα επίπεδα της οξυτοκίνης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποστηρίζουν την υλιστική προσέγγιση του “είμαστε ό,τι τρώμε”.