Στα αυτοάνοσα νοσήματα συγκαταλέγεται το Parkinson αποκαλύπτουν νεώτερες έρευνες. Η νευροεκφυλιστή νόσος φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού του πάσχοντα όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Υόρκης. Η νόσος φαίνεται να δημιουργείται από δύο βασικούς παράγοντες: την συγκέντρωση της πρωτείνης α-συνουκλείνης σε σωμάτια που βρίσκονται στους νευρώνες και από την ανεπαρκή παραγωγή και λευτουργία της ντοπαμίνης όταν αυτοί προοδευτικά καταστρέφονται.
Ενώ μέχρι τώρα εκτιμόταν ότι ο θάνατος των νευρώνων συντελείται εξαιτίας της συσσώρευσης της πρωτείνης συνουκλείνης, οι έρευνες πλέον καταδεικνύουν ότι η ίδια η πρωτείνη είναι αυτή που εξωθεί το ανοσοποιητικό να επιτεθεί στον εαυτό του. Ο καθηγητής Ντέηβιντ Σούλτσερ επικεφαλής των ερευνών δήλωσε στο περιοδικό Nature στο οποίο δημοσιεύτηκε η σχετική έρευνα, ότι φαίνεται ότι τα T κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να μπερδέψουν τους κατεστραμμένους από το Πάρκινσον ιστούς με ξένους επιδρομείς και να αρχίσουν να επιτίθενται εναντίον τους. Δεν είναι ,ωστόσο, ακόμα ξεκάθαρο, το κατά πόσο η αυτοάνοση αντίδραση στην α-συνουκλείνη είναι η αρχική αιτία εκδήλωσης του Πάρκινσον ή απλώς επιδεινώνει τα αρχικά συμπτώματα μετά την εκδήλωση της νόσου. Οι επιστήμονες προς το παρόν υποθέτουν ότι η αυτοάνοση αντίδραση εμφανίζεται όταν οι νευρώνες δεν είναι δυνατό να απομακρύνουν την α -συνουκλείνη που αρχίζει να συσσωρεύεται. Θεωρώντας ότι πρόκειται για παθογόνο οργανισμό, το ανοσοποιητικό της επιτίθεται, δήλωσε ο Σούλτσερ.
Οι νέες έρευνες ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που θα επιδιώκει την αύξηση της ανοχής του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην α-συνουκλείνη προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.