Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Στα κάγκελα οι τεχνικές εταιρείες με το παράβολο των 50.000 ευρώ!

Φαινόμενα διοικητικής αλαζονείας και αυθαιρεσίας καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη θέσπιση (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένους) παραβόλου 50.000 ευρώ προκειμένου να συζητηθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πριν τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Ο Σύνδεσμος προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταργηθεί το παράβολο, τονίζοντας ότι παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και κάθε έννοια προστασίας από παράνομες ενέργειες των υπηρεσιών, χωρίς να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων, όπως ισχυρίστηκε ο νομοθέτης.

Μάλιστα, στο κείμενο της καταγγελίας προς την ΕΕ, αναφέρεται ότι ήδη, μετά τη θέσπιση του παραβόλου, εμφανίστηκαν φαινόμενα διοικητικής αλαζονείας και αυθαιρεσίας κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων έργων.

Οι εταιρίες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο των παρελκυστικών δικαστικών προσφυγών στην ανάθεση δημόσιων έργων είναι εξαιρετικά περιορισμένο, έως ανύπαρκτο, ενώ αντιθέτως υπαρκτές είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάθεση των έργων.

Οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις, λένε, υπό τις άκρως δυσμενείς σημερινές οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες, απλώς αδυνατούν να καταβάλουν το παράβολο. Με την αλόγιστη αυτή απόφαση, συνεχίζουν, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να προστατεύονται όσοι αυθαιρετούν και παρατυπούν στην ανάθεση των δημόσιων έργων, άρα προκαλούν μεγάλη ζημία στο ελληνικό κράτος.

ΥΓ: Και να ήταν ο μόνος παραλογισμός σε αυτή τη χώρα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων