Στα «κάγκελα» βρίσκονται- με την έννοια της έντονης διαμαρτυρίας φυσικά- οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση, καθώς οι εν λόγω κλάδοι εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης, λένε, για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα πετύχει μόνον εφόσον αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι, στηρίζοντας όλες ανεξαιρέτως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι «όχι επίλεκτα».
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι οι διαμαρτυρίες και οι γκρίνιες διατυπώνονται παρά τις διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου πως ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα για το λιανικό εμπόριο όπου θα συμπεριληφθεί και η εστίαση.
Βεβαίως θα πει κάποιος έχει τόσο στεγνώσει η αγορά που πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο αναμονής, συν τις λελογισμένες επιφυλάξεις που δημιουργούν πια αυτά τα «ΘΑ» στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Και δεν έχουν ακούσει και λίγα, εδώ που τα λέμε.
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του υπουργείου αποσκοπεί στην ενίσχυση αλλά και την ίδρυση 10.000 νέων επιχειρήσεων αλλά και στη δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα όμως που το υπουργείο ανακοίνωνε το πρόγραμμα των 456 εκατ. ευρώ, τα νέα από τη βιομηχανία ήταν μάλλον δυσάρεστα.
Οι 24 κλάδοι της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, είχαν πέρυσι παραγωγή μικρότερη κατά 26% σε σχέση με το 2005, επιστρέφοντας σε επίπεδα που παραπέμπουν στην δεκαετία του ΄90. Οι μισοί από τους κλάδους αυτούς, δε, φαίνεται να έχουν περιορίσει την παραγωγή τους περισσότερο από 50%. Δηλαδή ένας στους δυο κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται τουλάχιστον στο μισό…