Έντονες οι ζυμώσεις τις τελευταίες ώρες για νέα συνάντηση των αγροτών, της Θεσσαλίας αυτή τη φορά, με τον πρωθυπουργό. Κλειστή σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή ενώ δεν αποκλείεται νέο ραντεβού με τον πρωθυπουργό να γίνει στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση φέρνει νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις και οδεύει για τη μάχη της ΚΑΠ.
Στα μπλόκα, με αναμμένες τις μηχανές, παραμένουν οι αγρότες καθώς μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε ολόκληρη την περιφέρεια στις οποίες αποφασίστηκε πως τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα συνεχίσουν να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για τον συντονισμό των δράσεών τους.
Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες, καθώς τη Δευτέρα συγκαλείται η Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και η συνάντηση της συμμαχίας του Νότου, όπου πρωτοστατεί η Ελλάδα για αναθεώρηση προβλέψεων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα έξι σημεία στα οποία ζητά παρέμβαση η Αθήνα ατύπως έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τις Βρυξέλλες και μένει το επίσημο σκέλος. Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές για τις άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. ευρώ.
Νέες διαδηλώσεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν από αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλία έχουν αποφασίσει ότι θα μπουν με τα τρακτέρ σε μεγάλες πόλεις, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.
Αυστηρότερο πλαίσιο για ελληνοποιήσεις
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει και σε ένα ακόμη από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.
Το νομοσχέδιο θα ορίζει ξεκάθαρα ποιοί θα κάνουν τους ελέγχους, ποιές προϋποθέσεις θα υπάρχουν για πιστοποίηση των επιχειρήσεων, το είδος των ελέγχων που θα πραγματοποιούνται αλλά και τα διοικητικά μέτρα και η διαδικασία επιβολής τους.
Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως ήδη τα μικτά κλιμάκια ελέγχων παρουσιάζουν έργο και σε μερικά προϊόντα, όπως το γάλα, έχει γίνει πρόοδος. «Ενώ περνούσαν 35-40 βυτία την μέρα με γάλα που δεν ήταν ελληνικό, τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω αυστηρών ελέγχων» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας.
Το πόρισμα των Ολλανδών
Τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση αναμένει και το επίσημο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία. Στις πρώτες παρατηρήσεις της η ομάδα των Ολλανδών υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα, πρόληψη, διακυβέρνηση, και διαχείριση κρίσεων ενώ ζητούσε να δοθεί «ζωτικός» χώρος στα ποτάμια.
πηγή: CNN Greece