Τον δρόμο για τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα παρέχει τηλεθέρμανση στη περιοχή, ανοίγει και επίσημα η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας προσδιορίζεται η μέθοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης που θα λαμβάνει.
Η διάρκεια της απόφασης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2031 και καθορίζει τα 60 ευρώ/ανά τόνο ως ανώτατο όριο στην τιμή του CO2. Αρμόδιος για τον υπολογισμό της τιμής θα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ.
Πρόκειται για την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διάταξης του νόμου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία το κόστος του φυσικού αερίου καθώς και του CO2, όπως αυτό προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS), θα συνυπολογίζονται μέσω μαθηματικού τύπου για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι μονάδες ΣΥΘΗΑ.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι σταθμοί ΣΗΘΥΑ με ισχύ μεγαλύτερη 35 «MWel» που έχουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης και κατά τη θερμαντική περίοδο κάθε έτους παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τηλεθέρμανση πόλεων, μπορούν κατά την περίοδο εκτός θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή.
Ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους ορίζεται το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 10 Μάιου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί διαφορετική περίοδος με απόφαση της ΡΑΑΕΥ.
Η μονάδα
Ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας της ΔΕΗ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 (MWth), θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς και θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί σε γήπεδο έκτασης 21.083,20 τ.μ. εντός του χώρου του ΑΗΣ Καρδιάς συνολικής έκτασης 1.181.075 τ.μ., ενώ θα περιλαμβάνει εννέα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, καθένα από τα οποία θα αποτελείται από μία μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, του οίκου Wartsila, τύπου 31SG, ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 11,704 MWe, θερμικής ισχύος 7,386 MWth και σύγχρονη γεννήτρια του οίκου ABB, τύπου AMG 1120XV08DSEV 11 KV / 33 KV, διατάξεις σύνδεσης με το δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ και τα κυκλώματα θέρμανσης/ψύξης του συγκροτήματος.
Η δημιουργία της μονάδας της ΔΕΗ αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.
Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας απόλυτα συνδεδεμένο με την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που θα εξασφαλίσει τηλεθέρμανση στην περιοχή, δίνοντας νέα ζωή στη μονάδα της Καρδιάς.
Πηγή ypodomes.com