Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος
Από τις 7 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη στα Σκόπια το δημοψήφισμα για το Μακεδονικό και σε λίγες ώρες θα είναι γνωστό πλέον αν οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών ή αν θα την απορρίψουν είτε με αρνητική ψήφο είτε με αποχή από τις κάλπες, όπως τους προέτρεψε να κάνουν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως ο πολιτικός κυκλώνας που θα προκαλέσει, θα αναδιατάξει όχι μόνον το σκηνικό στη γειτονική χώρα, η οποία εγγενώς φέρει το «σπέρμα» του διχασμού μεταξύ Σλαβόφωνων και Αλβανόφωνων αλλά και τις ευρύτερες ισορροπίες στα Βαλκάνια.
Η κυβέρνηση Ζάεφ ευελπιστεί πως θα καταφέρει τελικά με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτών να οδηγήσει τη χώρα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, παρά τη Ρωσική αντίδραση που τροφοδοτεί τον εθνικισμό των Σλαβόφωνων.
Στην περίπτωση που σε λίγες ώρες επιβεβαιωθεί αυτή η βασική υπόθεση, τότε ο κυκλώνας θα κινηθεί πάνω από την ελληνική πολιτική ζωή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε από τη Νέα Υόρκη να βεβαιώσει «εταίρους και συμμάχους» πως δεν ψάχνει τρόπο να «αποδράσει» από την ευθύνη να τελειώσει με το θέμα, Είναι ο λόγος για τον οποίο «άδειασε» τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμένο υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του θα επιβιώσει της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ανεξάρτητα από το αν επιβιώσει ή όχι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός.
Η έκφραση αυτής της βεβαιότητας δεν είναι ούτε «μπλόφα», ούτε «στάχτη στα μάτια». Είναι γνωστό πως στο Μαξίμου κάνουν ήδη τις προσθαφαιρέσεις βουλευτών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας συνιστώντας εκ των πραγμάτων μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, όταν ο Πάνος Καμένος και όσοι βουλευτές τελικά τον ακολουθήσουν διαχωρίσουν τη στάση τους.
Ασφαλώς εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον από τη Λάρισα και πάνω, κάνει αρκετούς ν’ ανησυχούν μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Wall Street Journal. Μεταξύ αυτών και υπουργοί που εισηγούνται να δοθεί 13η σύνταξη τον Δεκέμβριο και «καπάκι» τον Γενάρη του 19 εκλογές, όταν ακόμη το χρήμα θα είναι ζεστό στις τσέπες των συνταξιούχων και πριν έρθει προς ψήφιση στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Στο σενάριο αυτό σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ακόμη κι αν έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τότε θα έπρεπε να κάνει την «κωλοτούμπα» ο Μητσοτάκης στο Μακεδονικό ψηφίζοντας τη συμφωνία και εισπράττοντας αμέσως ένα πελώριο πολιτικό κόστος που θα έκανε πλέον την διακυβέρνησή του να μοιάζει όντως με παρένθεση.
Το Μαξίμου μέχρι σήμερα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας του 2018 δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2014 και ξέρει πως τέτοια «αντισυστημικά» παιχνίδια έναντι ισχυρών διεθνών παραγόντων δεν έχουν καλή εξέλιξη. Το Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο ν’ αντέξει τον κυκλώνα «Μακεδονία» ψηφίζοντας τη συμφωνία. Κι αν τα καταφέρει, όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός, τότε πριν από τις εκλογές θα προσπαθήσει να κάνει μια μεγάλη ρελάνς. Κλείνοντας οριστικά το ονοματολογικό, να (ξαν)ανοίξει η Αμφίπολη!