Στη Βόρεια Μακεδονία μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γείτονα.
Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίωντο πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
Τo απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα βρεθούν περίπου 100 ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Prometheus Gas, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΙΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μητιληναίος, ΑΚΤΩΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΤΙΤΑΝ, κλπ.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.