Συνεχίστηκε και φέτος το παράδοξο φαινόμενο των τελευταίων ετών, βάσει του οποίου η Κομοτηνή αναδεικνύεται σταθερά σε «πρωταθλήτρια» των τιμών των ενοικίων κατοικιών, μεταξύ των πόλεων με σημαντική παρουσία φοιτητών, ξεπερνώντας ακόμα και την Αθήνα σε ό,τι αφορά την τιμή ανά τ.μ., σύμφωνα με δημοσίευμα του Νίκου Ρουσάνογλου στην εφημερίδα Καθημερινή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, η μέση τιμή ενοικίασης στην Κομοτηνή φέτος ανέρχεται σε 4,95 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έναντι 4,85 ευρώ/τ.μ. που καταγράφεται στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατ’ αρχάς στη σημαντική έλλειψη κατοικιών στην πόλη της Θράκης, σε σχέση με τη ζήτηση, αλλά και στη μείωση των τιμών των ενοικίων που συντελέστηκε στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσφοράς ακινήτων και της χαμηλής ζήτησης.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας, η Κομοτηνή έχει ελάχιστα καλά διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται όλα στο κέντρο, όντας ουσιαστικά «μια μικρή πόλη με μεγάλο πανεπιστήμιο», γεγονός που ερμηνεύει και τη διατήρηση των τιμών των ενοικίων σε υψηλό, συγκριτικά με άλλες φοιτητουπόλεις, επίπεδο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ενοικίων υποχωρούν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, αν και φέτος ο ρυθμός της πτώσης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, βάσει της οποίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές των μισθωμάτων σε επιλεγμένες πόλεις που συγκεντρώνουν φοιτητές, έχουν μειωθεί μεν, αλλά μόλις 1,1%, έναντι πτώσης 2,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2016 προς το 2015.
Συγκριτικά με το 2016, τη μικρότερη πτώση αξιών φαίνεται να καταγράφει η Πάτρα (-0,5%) και τη μεγαλύτερη ο Βόλος (-1,56%). Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κομοτηνή αποτελεί σταθερά την πόλη με τις υψηλότερες –και ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες– τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων. Όπως αναφέρει ο κ. Ξυλάς, η οικονομική κρίση έπληξε τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς το απόθεμα κενών διαμερισμάτων είναι σημαντικό σε πολλές περιπτώσεις, ενώ χαμηλότερες είναι και οι τιμές σε σχέση με την έναρξη της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά και εξαιτίας του γεγονός ότι πολλοί φοιτητές αποφεύγουν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για τις σπουδές τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί άλλο ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Έτσι, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα φοιτητών που επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους όχι τόσο με κριτήριο το γνωστικό αντικείμενο αλλά με βάση την πόλη φοίτησης.
Σημαντική επίδραση στην αγορά ακινήτων έχει επιφέρει και το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων στην περιφέρεια, προκαλώντας έτσι μεγάλη αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων σε πολλές πόλεις που φιλοξενούσαν πανεπιστημιακά τμήματα.