Στη γενική συνέλευση των μετόχων, μετά από μια διαδικασία θρίλερ που διήρκεσε πάνω από 3,5 ώρες ο έλεγχος του ομίλου Ελλάκτωρ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, περνά στην πρωτοβουλία Change4Ellaktor, των αδερφών Καλλιτσάντση.
Πρόκειται μια προτόγνωρη για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα εξέλιξη και αφού προηγουμένως οι μέτοχοι έγιναν αποδέκτες των προτάσεων και των εισηγήσεων που παρουσίασαν οι δυο πλευρές, δηλαδή οι κύριοι Σάκης Καλλιτσάντσης και Λεωνίδας Μπόμπολας.
Καθοριστική για την εξέλιξη της ψηφοφορίας στάθηκε η στάση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και ειδικότερα του Global X και της Generalli, η ψήφος των οποίων άνοιξε τη διαφορά, η οποία μετά το πέρας της ψηφοφορίας των ιδιωτών μετόχων ήταν κάτω από το 1 εκατ. μετοχές.
Η πρόταση της Change4Ellaktor για ανάκληση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή από το 50,872% των μετοχών, ενώ αντίθετα κατά της πρότασης ψήφισε το 45,212% των μετόχων.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor Α. Καλλιτσάντσης, ανέφερε: “επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ αγοράζοντας μετοχές της εταιρείας και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της πίστης που έχουμε για το μέλλον της εταιρείας”.
«Για εμάς ήταν και είναι σημαντικό. Θα δουλέψουμε σκληρά για να επανέλθει ο όμιλος στη θέση που του αξίζει και για να κάνουμε τους ανθρώπους του περήφανους που δουλεύουν για τον όμιλο αυτό. Πιστεύουμε στη δύναμη και την αξία της εταιρείας. Η αποχή ή το λευκό μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο την εταιρεία, σε ακυβερνησία. Οποίος σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο της εταιρείας θα βρει εμάς μπροστά του και τους μετόχους και τους 6.000 ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους» σημείωσε.
Ο ίδιος προηγουμένως παρουσίασε τους βασικούς άξονες και την πρόταση για τις αλλαγές στη διοίκηση και λειτουργία του ομίλου, ζητώντας από τους μετόχους να υπερψηφίσουν την πρόταση για ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ, Λ. Μπόμπολας ανάφερε ότι ο όμιλος εστιάζει στους τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην κατασκευή, τις παραχωρήσεις το περιβάλλον.
«Διεκδικούμε νέα έργα παραχωρήσεων αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ. Για να τα πάρεις, η γνώση του κλάδου των κατασκευών είναι σημαντική. Στον κλάδο του περιβάλλοντος είμαστε ηγέτες στην Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, διαθέτοντας απαράμιλλη τεχνογνωσία και πρόσβαση».
Έκανε ακόμη λόγο για μεγάλες ζημιές που προήλθαν από τη δραστηριότητα της Μέσης Ανατολής και για αδυναμία χρηματοδότησης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η εισηγμένη. Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσίασε τη δική του πρόταση αναδιοργάνωσης, ζητώντας την ψήφο των μετόχων προς τη διοικητική ομάδα που δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τη στήριξή του στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του κ. Μπόμπολα παρείχε ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας που ανέφερε ότι η συνολική του συνεισφορά, κατά την άνω των τεσσάρων δεκαετιών, παρουσία του στην εταιρεία ανέρχεται σε συνολικά έσοδα 10,58 δισ., ευρώ και σε κέρδη από κατασκευές και από τον τομέα του χρυσού 255 εκατ. και 206 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Πηγή: capital.gr