Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν στα χέρια τους το κείμενο της ελληνικής πρότασης οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Ο στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με στελέχη της είναι να υπάρξει συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ.
Ήδη από εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Στρασβούργο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μίλησε και στο τηλέφωνο με το Βαγγέλη Μειμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Αναλόγως και πώς θα πάνε τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Αυτό που είναι γνωστό από το ρεπορτάζ είναι ότι υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, αλλά συνεχίζει να υπάρχει ο φόβος για τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με το Μαξίμου, σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας είναι οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ. Ο Νίκος Χατζινικολάου από την εκπομπή του στο Real FM, πριν λίγα λεπτά μετέδιδε την πληροφορία ότι κατά 80 ή και 90% θα έχουμε συμφωνία. Ο εκδότης του Ποντικιού κ. Δελατόλας, σημείωνε ότι η συμφωνία μπορεί να υπάρξει ακόμη και σήμερα.
Όλοι πάντως κρατούν μία πισινή για τη στάση του Σόιμπλε ο οποίος τελευταία στιγμή μπορεί να τορπιλίσει όλη την προσπάθεια. Αυτό που ο Πάνος Καμένος αποκάλυψε στο ίδιο ραδιόφωνο είναι ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα προσωπικά ήταν εκείνη που έβγαλε τη Γερμανία από τη διαιτησία και έβαλε στη θέση της τη Γαλλία που εξαρχής έχει δείξει ουσιαστική επιθυμία για λύση. Οι Γάλλοι προσέφεραν σημαντική βοήθεια στην ελληνική πλευρά σε τεχνικό επίπεδο, αφού η ίδια η Κομισιόν αρνήθηκε να βοηθήσει στη σύνταξη της πρότασης. Δύο ήταν οι λόγοι αυτής της στάσης: λόγω φόβων για τυχόν καταγγελία του πρωθυπουργού για μέτρα με τα οποία διαφωνεί αλλά και για να πάρει εκείνος όλη την ευθύνη για ό,τι κατατεθεί.