Το όριο του 8% ξεπέρασε το επιτόκιο δανεισμού της χώρας για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, φτάνοντας στο 8,5%, με τις αγορές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο ισχυρίζεται πως για «όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω των ανησυχιών για τα σχέδια πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, παρασύροντας σε ελεύθερη πτώση τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίο το μεσημέρι της Πέμπτης κατέγραφε πτώση περίπου 2% φτάνοντας περίπου στις 870 μονάδες.
Σε δημοσίευμά του το Reuters σημειώνει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη σχετικά με τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.
Όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα μετά το κραχ των δυο τελευταίων ημερών ξανασκέφτεται το ζήτημα της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, ενώ άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι «προσγείωση στην πραγματικότητα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αμφισβητούν τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της μέσω των αγορών σε περίπτωση πρόωρης εξόδου από το δανειακό πρόγραμμα, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαίωσε πως σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.