Ο φόβος για ενδεχόμενη γενίκευση των αποπληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη αλλά και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με φόντο τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αποτυπώνονται στη νέα «εκτόξευση» κατά 1.060 μονάδες βάσης στα spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού (bund).
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, είναι η πρώτη φορά έπειτα από το Σεπτέμβριο του 2013, οπότε και το επιτόκιο στα δεκαετή ομόλογα ξεπερνά εκ νέου το «κατώφλι» του 10%.
Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το τριετές ελληνικό ομόλογο, το οποίο κατέγραψε άνοδο κατά 175 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε επίπεδα που ξεπερνούν ακόμη και το 15%.
Το γεγονός ότι το επιτόκιο των τριετών ξεπερνά το αντίστοιχο των δεκαετών ομολόγων δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν το βραχυπρόθεσμο ρίσκο της Ελλάδα πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το μακροπρόθεσμο, ιδίως τη στιγμή που «φουντώνουν» τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο «Grexit».
Ακριβότερος και ο δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων
Εν τω μεταξύ, σε δανεισμό ύψους 1,625 δισ. ευρώ, με αυξημένο κόστος, προχώρησε σήμερα Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,975 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,58 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,30%.
Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 10 Δεκεμβρίου το Δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 2,15%, έναντι επιτοκίου 2% στην αντίστοιχη έκδοση της 5ης Νοεμβρίου. Η έκδοση του Δεκεμβρίου είχε υπερκαλυφθεί κατά 1,81 φορές, όταν η έκδοση του Νοεμβρίου είχε κάλυψη κατά 2,09 φορές.