Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Στα υψηλά 7ετίας ο χρυσός – Πού οφείλεται το νέο άλμα

Άνοδο άνω του 1% σημείωσε η τιμή σποτ του χρυσού σήμερα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012 καθώς τα ζοφερά στοιχεία από τις ΗΠΑ κατέδειξαν πόσο σκληρά έχει πλήξει η πανδημία τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Το παλλάδιο, στο μεταξύ, σημείωσε άνοδο άνω του 9% λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου προοπτικών για τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύεται κατά 1,16% στα 1.761,06 δολ/ουγγιά, ενώ προηγουμένως είχε ενισχυθεί στα 1.763,51 δολ που είναι η υψηλότερη τιμή από τις 12 Οκτωβρίου του 2012.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού χρυσού κέρδιζε νωρίτερα 0,8% στα 1.770,50 δολ/ουγγιά.

«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις προβλέψεις τους ότι η ανάκαμψη αναμένεται να είναι λίγο πιο αργή από το αναμενόμενο κι αυτό μάλλον θα απαιτήσει ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων», αναφέρει ο Kyle Rodda, αναλυτής αγορών της IG Markets, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις ΗΠΑ ήταν ένας σημαντικός καταλύτης.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή έκαναν βουτιά τον Απρίλιο, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά για τη βαθύτερη συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ μπορεί να πάει για το επόμενο έτος ενώ η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να εξαρτηθεί από το αν και πότε θα βρεθεί εμβόλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ψάχνει επίσης για επείγουσες λύσεις όπως τα αρνητικά επιτόκια, καθώς η οικονομία βυθίζεται, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της.

Ως γνωστόν, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές επενδυτικό προϊόν εν μέσω κρίσεων πολιτικής και οικονομικής φύσης. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος της διακράτησης του χρυσού που δεν έχει αποδόσεις.

Παράλληλα, τον ρόλο τους στην άνοδο του χρυσού παίζει και η συνεχιζόμενη σινοαμερικανική ένταση με τον Κινέζο υπουργό εμπορίου να δηλώνει εντελώς αντίθετος στους κανόνες που επιβλήθηκαν προσφάτως από τις ΗΠΑ κατά της Huawei και ότι θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

Το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 2,46% στα 1.948,86 δολ. ενώ νωρίτερα ενισχυόταν πάνω από 9%.

Η πλατίνα κέρδισε 0,8% στα 804,43 δολ. και το ασήμι 3,3% στα 17,17 δολ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων