Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Σταθέα: να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, αναφερόμενη εκτός άλλων και στην δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που προ διμήνου απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο.

Στην δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Κώστας Σταμαδιάνος. Η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην απορριπτική πρόταση, ανέφερε ότι παρά τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να μην τύχουν δίκαιης δίκης.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στις μαζικές απολύσεις δικαστών στην γειτονική χώρα, στην αναστολή συνθηκών προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στα βασανιστήρια, αλλά και στην πιθανότητα, που είναι μεγάλη, επανόδου της θανατικής ποινής.

Η κ. Σταθέα απέκρουσε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τούρκικες αρχές και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα που ήδη υπήρχαν ως πρότινος, όταν ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα εκδόσεως για τους οκτώ και χαρακτήρισε το νέο αίτημα “προσχηματικό”.

Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων