Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Σταδιακή άρση μέτρων από 4 Μαϊου: Ξεκίνημα με μικρά εμπορικά, καφέ, εστιατόρια

περιορισμών», που έχουν επιβληθεί στη χώρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού και φαίνεται ότι υπάρχει ήδη «χάρτης» εξόδου από την καραντίνα.

Από τις 4 Μαΐου, εκτιμάται, λοιπόν, με βάση και τα νέα ρεπορτάζ, πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα. Ο ακριβής οδικός χάρτης εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών θα σχεδιαστεί σε σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τετάρτη (22/04).

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, με λέξεις κλειδιά την απόσταση και την προστασία. Με τους ηλικιωμένους να παραμένουν… μέσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια. Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «η κρίσιμη στιγμή της επανεκκίνησης απαιτεί του Δημοσίου, τα οποία ως σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας». Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε παραγωγικούς τομείς, όπως είναι ο τομέας των μεγάλων project υποδομών. «Στο υπουργείο Υποδομών είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη σχεδιάσει έργα που πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ, έργα τα οποία θα δώσουν μεγάλη ώθηση και στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας», είπε.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος. Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται, πάντως, η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Εν κατακλείσει, η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την πιθανή έξαρση του ιού πέρασε. Το τεστ ήταν θετικό και στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για τον βαθμό της συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα του Πάσχα, ενώ η διαρκής μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αποτελεί… χαραμάδα για την «απελευθέρωση».

Έτσι, η εβδομάδα που ήδη ξεκίνησε θα είναι αντίστοιχα η πιο κρίσιμη για την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ πολλά θα κριθούν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη (23/04). Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε πει ότι «πριν από τις 27 Απριλίου οι αποφάσεις για την άρση τους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων