Επιπλέον πόροι 1,5 δισ. ευρώ (πέραν των δημοσίων δαπανών των 5,3 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός) θα διατεθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για την υγεία ( «The Future of Healthcare in Greece 2022»).
Οι 10 δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο είναι:
1η. Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας (9,1 εκατ. ευρώ).
2η. Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας (344,2 εκατ. ευρώ).
3η. Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» (253,9 εκατ. ευρώ).
4η. Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (54,5 εκατ. ευρώ).
5η. Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες (250 εκατ. ευρώ).
6η. Δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον περίθαλψης και νοσηλείας (12,1 εκατ. ευρώ).
7η. Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα (317 εκατ. ευρώ).
8η. Ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» (32,5 εκατ. ευρώ).
9η. Έργο ανέγερσης κτιρίου για τη στέγαση των εργαστηρίων κυτταρικής και γενετικής θεραπείας και αιματολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» (7,4 εκατ. ευρώ).
10η. Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης (271,6 εκατ. ευρώ).
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «πρόδηλη και επιτακτική από ποτέ» την ανάγκη- διαχρονικά, αλλά ειδικά σε αυτή την εποχή των πολλαπλών κρίσεων- για διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο ένα βελτιωμένο σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και, κυρίως, στις προκλήσεις του αύριο.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, προς αυτή την κατεύθυνση, τα διδάγματα και η εμπειρία του Covid–19 μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη.
-Μετράμε ήδη πάνω από 2,5 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας καταφέρει, πλέον, να συνυπάρχουμε με τον ιό, να δρούμε και να αλληλεπιδρούμε χωρίς οριζόντια περιοριστικά μέτρα, αλλά με σύνεση και προσοχή.
-Πανδημία που πυροδότησε μια από τις χειρότερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας.
-Βύθισε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης.
-Οδήγησε σε τεκτονικές αλλαγές, ανέτρεψε δεδομένα και ανέδειξε αδυναμίες.
-Παράλληλα, όμως, λειτούργησε και ως επιταχυντής σημαντικών εξελίξεων και εφαλτήριο προόδου σε πολλούς τομείς, όπως είναι η επιστήμη, η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα και η δημόσια διοίκηση.
-Εν μέσω αυτής, συντελέστηκε μια πραγματική ψηφιακή «επανάσταση» στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις του τόπου μας προσαρμόστηκαν και έγιναν πιο εξωστρεφείς και η δημόσια διοίκηση πιο άμεση και αποτελεσματική.
-Ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.
-Κινητοποίησε πρωτοφανή αντανακλαστικά της Ευρώπης, η οποία συσπειρώθηκε απέναντι στην κοινή απειλή, αντιδρώντας άμεσα και αποφασιστικά.
-Έλαβε ιστορικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων, και το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη «Next Generation EU».
-Δεν ήταν όμως η μόνη μεγάλη πρόκληση, με την οποία ήρθαμε και παραμένουμε αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια.
-Αλλά η αρχή μιας αλληλουχίας εξωγενών, μεγάλων δοκιμασιών σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός.
-Σ’ αυτές τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες και τις ευαλωτότητές της, λόγω και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ισχυρές, ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.
-Και τούτο χάρη στις έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με τη συμβολή βέβαια της επιστήμης και των συμπατριωτών μας που υπηρετούν στον χώρο της υγείας, με γνώμονα και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
-Παράλληλα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, αλλά και όσων ακολούθησαν στην ενέργεια και τις τιμές, το Οικονομικό Επιτελείο προχώρησε, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, σε πληθώρα μέτρων και παρεμβάσεων, πρωτοφανούς μεγέθους και εύρους, άνω των 50 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.
Διαχειριστήκαμε, με σύνεση και διορατικότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη συνεχή και επαρκή στήριξη της Υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ειδικά για τον τομέα της υγείας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε:
-ενίσχυση των υποδομών του συστήματος,
-υπερ-διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε σύμπραξη και με τον ιδιωτικό τομέα,
-πρόσληψη 18.000 μόνιμων και έκτακτων γιατρών και υγειονομικών,
-αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με μεσοσταθμική αύξηση των συνολικών αποδοχών τους, κατά 10% από 1.1.2023.