Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Σταϊκούρας: Έρχεται «ένεση ρευστότητας» και φθηνά δάνεια…

Ενέσεις ρευστότητας για τα ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στον Οκτώβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο CNN.gr είπε ότι θα πιστωθούν στους δικαιούχους τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα «τρέξουν» οι νέες χορηγήσεις δανείων με κρατική εγγύηση.

Παράλληλα, ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι εξετάζεται και τέταρτος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν σκέψεις για ένταξη επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία.

Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την… προσοχή του υπ. Οικονομικών όπως χαρακτηριστικά είπε. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγηθούν δάνεια 2,5 δισ. ευρώ και το 75% έως 90% των δανείων θα κατευθυνθούν στις μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά, θα χορηγηθούν φέτος εγγυημένα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ από τον πρώτο κύκλο εκταμιεύθηκαν περίπου 5.000 δάνεια.

Συνολικά, ο υπουργός εκτίμησε ότι με τα τρία βασικά προγράμματα στήριξης της ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοτικός Μηχανισμός, επιστρεπτέα προκαταβολή) θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις πόροι της τάξεως των 4 – 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Το κόστος ενδεχόμενου lockdown

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ένα γενικό lockdown έχει κόστος στην οικονομία 2,5% – 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «υπάρχει επαρκής ρευστότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Αν όμως με ρωτάτε, κι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, “αν έχεις τα όπλα, τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθεις”, η απάντηση είναι “ναι'”».

«Κρατάμε σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, αφενός για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αντιμετώπισής της κρίσης και αφετέρου για να κρατήσουμε ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 8% -9% φέτος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων