Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Σταϊκούρας: Νέες διατάξεις για τα χρέη της πανδημίας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, αποκάλυψε τις νέες διατάξεις που αφορούν τα χρέη της πανδημίας.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα και προλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις και έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εντός Αυγούστου αλλά και ευνοϊκές διατάξεις αναφορικά με τον ΦΠΑ.

Αρνητικός φάνηκε στο αίτημα των λογιστών για παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

«Στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν».

Για τις πάγιες δαπάνες, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι από τις 4 Αυγούστου οι δικαιούχοι ρευστότητας ( σε μέσα επίπεδα 14.000 ευρώ) θα μπορούν να κάνουν χρήση των πιστωτικών φόρου και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τη συνδρομή του κράτους.

Μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης , τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ «άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών».

Η αρχική ημερομηνία που έχει δοθεί , σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι η 4η Αυγούστου έτσι ώστε ανοίγοντας η πλατφόρμα, θα υπάρχει το ποσό.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η επιχείρηση είναι ουσιαστικά να πει ότι με βάση τη δήλωση που έχει γίνει για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποια κατανομή θέλει να γίνει και άμεσα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός αυτών των οφειλών. Προφανώς σε πληρότητα αυτό θα είναι μέσα στον Αύγουστο. Αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην εστίαση και θα καλύψει το 70% της ζημιάς προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90% της ζημιάς».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων