Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Σταϊκούρας: Στα 11 – 12 δισ. ευρώ η κρατική ένεση ρευστότητας

Σε 11 – 12 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική κρατική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα ενώ αναμένονται νέα εργαλεία στήριξης της πραγματικής οικονομίας όπως η ενίσχυση μη καλυπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών και η εκταμίευση του μεγαλύτερου ποσού από το πρόγραμμα Sure.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Κατρίνη ανέφερε ότι μόνο από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ενισχυθεί 145.132 μοναδικά ΑΦΜ με 3,4 δις ευρώ ενώ αναμένεται και ο 4ο κύκλος του προγράμματος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα εκταμιευτεί το μεγαλύτερο ποσό από το πρόγραμμα Sure προς την Ελλάδα».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την διαμόρφωση του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και για τις επόμενες τροποποιήσεις του. «Ο στόχος της συμμετοχής είναι η εναρμόνιση των συστατικών και μέτρων του προσωρινού πλαισίου με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η συνεργασία έχει φέρει τα εξής αποτελέσματα:

– Αύξηση του γενικού κανόνα – στον οποίο εντάσσεται και η επιστρεπτέα – που προβλέπει όριο στήριξης ανα επιχείρηση στα 800.000 ευρώ.

– Εξαίρεση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από περιορισμούς

– Επέκταση του προσωρινού πλαισίου εως τον Ιούνιο 2021»

πρόσθεσε ο υπουργός για να συμπληρώσει «Ως προς το όριο 800 χιλ ευρώ πρέπει να γίνει χρήσιμη διευκρίνηση. Το όριο 800 χιλ ευρώ δεν έχει σχέση με τις 200 χιλ ευρώ του de minimis . Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που πήρε ενίσχυση 800 χιλ ευρώ μπορεί να πάρει εως και 200 χιλ ευρώ ενισχύσεις που εντάσσονται στο de minimis. Αθροιστικά η στήριξη μπορεί να φτάσει εως το 1 εκατ. ευρω».

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ένα από τα μέτρα που θα προστεθούν στο οπλοστάσιο αφορά την ενίσχυση μη καλυπτόμενων δαπανών χωρίς αυτό όμως να επηρεάσει το όριο των 800 χιλ ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Bruegel που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς τις ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είτε με παροχή ρευστότητας είτε με αναστολή πληρωμών.

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η επίμαχη μελέτη αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020. «Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος των ενισχύσεων φθάνει το 4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 6,5% του ΑΕΠ».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων