Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Σταϊκούρας: Θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ τα φετινά μέτρα στήριξης της οικονομίας

Με πρόσθετους πόρους που θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού θα ενισχύσει το Υπουργείο Οικονομικών την πραγματική οικονομία λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι συνολική πόροι που θα διατεθούν φέτος θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, κάτι που κρίνεται αναγκαίο καθώς επεκτείνονται οι παρενέργειες στην πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ότι το κόστος των τελευταίων αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση κάτι που προφανώς λαμβάνει υπόψη του το οικονομικό επιτελείο στον περαιτέρω σχεδιασμό.

Όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης ο κύριος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές αλλά και στην ανάγκη ισορροπημένης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Στάθηκε δε στα αυξημένα περιθώρια ενισχύσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και επικεντρώθηκε στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών με την κρατική ενίσχυση να μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90% Για το θέμα αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Ο κύριος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επανα δραστηριοποίηση κλάδων που παραμένουν κλειστοί όπως η εστίαση και τουρισμός.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων