Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Standard & Poor’s: Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, μετά το «στοπ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο πληρωμών για τα κουπόνια CoCos.

Αναλυτικότερα ο οίκος επιβεβαίωσε σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη και σε «Β-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου στις 23 Νοεμβρίου 2020, η Πειραιώς ανακοίνωσε δημόσια ότι η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατ. ευρώ για το μετατρέψιμο ομόλογο 2.040 δισεκατομμυρίων ευρώ (CoCos).

Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε αρχικά το χρέος τον Δεκέμβριο του 2015 ως μέρος του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πειραιώς παραλείπει την πληρωμή κουπονιού και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει τα CoCos σε ενσώματα κεφάλαια ύψους 2,040 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα αποφέρει 495 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση για τις πληρωμές των κουπονιών την περίοδο 2020-2022, κάτι θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης ετησίως στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στο 14,1%, μειώνοντας την πίεση στην κεφαλαιοποίησή της.

Ο οίκος αναμένει η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να βελτιωθεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες και να διαμορφωθεί σε περίπου 3,5% έως το τέλος του έτους 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή για 3%, παρά την προγραμματισμένη τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το α΄ τρίμηνο του 2021.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων