Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Στανμάϊερ σε Παυλόπουλο: «Αδιανόητο η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο και συνομίλησε με τον Γερμανό ομόλογό του με κύριο θέμα το μέλλον των σχέσεων μεταξύ όχι μόνο Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αναμένει την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, τώρα που η Ελλάδα είναι έτοιμη να «βγει» από την κρίση και έχοντας τηρήσει όλες τις της υποσχέσεις προς αυτούς έως τώρα. Μίλησε επίσης για την αρχή «pacta sunt servanda», που αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τη διατήρηση της ομαλότητας στην Ευρώπη, λέγοντας: «Μια τέτοια στάση απέναντι στην Ελλάδα επιβάλλεται από τις ίδιες τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αυτονόητη συμπεριφορά αλληλεγγύης των εταίρων προς την ελληνική πλευρά, κάτι «που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας, και την οποία, εμείς οι Έλληνες, θαρρώ πως δικαιούμεθα σήμερα από τους Εταίρους μας». Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα στηρίζει όλες τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τις οποίες «υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και αδιατάρακτη συνέχεια».

Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η προσήλωση και αφοσίωση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας τόσο της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, όσο και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, παρά τα βάρη τα οποία αυτός επωμίσθηκε για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, βάρη που δεν αντιστοιχούν μόνο σε δικά του λάθη». Αυτό το εξήγησε λέγοντας πως συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων νιώθουν Ευρωπαίοι όχι από επιλογή κάποιων πολιτικών ή από τύχη, αλλά για βαθύτατους πολιτισμικούς λόγους, σχεδόν υπαρξιακούς.

Μιλώντας για το κοινό όραμα για την Ευρώπη που ενώνει τις δύο χώρες, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε το λόγο του αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για ήττα του λαϊκισμού, που αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη, και νίκη των δυνάμεων του μέτρου, της σύνεσης και της πίστης στον Κοινοβουλευτισμό και την Ευρώπη. «Είμαι βέβαιος», είπε, «γνωρίζοντας την παράδοση του γερμανικού λαού και την εκ μέρους του έμπρακτη συνειδητοποίηση των βαρύτατων τραυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ότι οι προσεχείς γερμανικές εκλογές θα δώσουν ηχηρή απάντηση στους λαϊκιστές εχθρούς του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Οράματος».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στανμάιερ, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα είναι στον ίδιο βαθμό αδιανόητο όσο και το παρελθόν της χωρίς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «Θέλουμε να εργασθούμε μαζί για μια δυνατή, αλληλέγγυα ευρωπαϊκή κοινότητα».

Μιλώντας για τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Στανμάϊερ είπε: «Έχουμε έναν εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο στο πλευρό μας ακόμη και εκεί όπου πρέπει να συνομιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε για δύσκολα ζητήματα».

Μετά από πρόσκληση του κ. Στανμάϊερ, ο κ. Παυλόπουλος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου σήμερα εγκαινίασαν την έκθεση DOCUMENTA 14, στην πόλη Kassel.

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων