Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

“Στάσου Ακίνητος” για να… διαμαρτυρηθείς!

Η νέα μορφή διαμαρτυρίας των τούρκων διαδηλωτών, θυμίζει εκείνο το παλιό παιχνίδι που παίζαμε στις αυλές των σπιτιών «στρατιωτάκια, ακούνητα, αμίλητα»!

Στη γείτονα χώρα, και στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για το καθεστώς «δημοκρατίας» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άντρες και γυναίκες Τούρκοι πολίτες, ξαφνικά, στη μέση του δρόμου, σε πλατείες ή οπουδήποτε …. σταματούν. Ακίνητοι, με εφημερίδες, βιβλία στα χέρια ή απλά κοιτάζοντας μπροστά διαμαρτύρονται για την ασφυξία που νιώθουν στην Τουρκία. Μάλιστα η τάση duranadam εμφανίστηκε ήδη και στην Ουάσιγκτον.

Τους «ακίνητους» συντροφεύει ένα σακίδιο ακουμπισμένο στα πόδια τους που περιέχει νερό, είδη τροφής, βιβλία & εφημερίδες ενώ συχνά οι περαστικοί εφοδιάζουν το σακίδιο με τρόφιμα ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο στους εκφραστές αυτής της νέας μορφής διαμαρτυρίας. Εμπνευστής αυτής της νέας μορφής διαμαρτυρίας ήταν ένας άντρας όπου στάθηκε ακίνητος, χωρίς καμία έκφραση, χωρίς ούτε μια λέξη στην πλατεία Ταξίμ.

Η τάση έχει διεθνή απήχηση ενώ τα social media δε θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα από αυτή τη νέα μορφή διαμαρτυρίας με πρωτοπόρο όπως πάντα το twitter όπου ειδικά hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: #duranadam ή #standingman έχουν γίνει ήδη world trends. Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας έχει αφήσει πραγματικά αμήχανους τους αστυνομικούς που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Μάλιστα η τάση επεκτάθηκε και στην Ουάσιγκτον έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Καλό θα είναι βέβαια ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας να μη μιμηθεί αυτή τη στάση και να προχωρήσει σε εκείνες τις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να καταλαγιάσει το θυμό και την οργή του λαού του!!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων