Συστήνεται με νόμο μέχρι το Νοέμβριο η δημόσια Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου η οποία θα βαθμολογεί την δανειοδοτική ικανότητα, εξηγεί ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος επίσης και στα “κόκκινα δάνεια”.
«Θα έχει συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών και θα βαθμολογεί όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες καθώς κι εκείνους που επιδιώκουν τη σύναψη νέου δανείου ως προς τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεών τους», αναφέρει σε συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής».
«Θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειό του».
Στο καυτό κεφάλαιο του υπουργείου για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ο κ. Σταθάκης: «Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στη διαπραγμάτευση αποτρέψαμε αγοραίες λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες και θέσαμε ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου».
«Εντούτοις τροποποιήθηκε ο «νόμος Κατσέλη» έτσι που πρώτον περιλαμβάνει όχι μόνο χρέη προς τις τράπεζες αλλά και προς την εφορία και διευρύναμε τα κριτήρια ένταξης και για επαγγελματίες. Συνεπώς προσφέρει υψηλή=ασφαλή προστασία», σημείωσε.
«Είναι επαρκής η προστασία του «νόμου Κατσέλη» όπως τροποποιήθηκε και στη διάθεση των δανειοληπτών υπάρχουν και άλλα θεσμικά εργαλεία, όπως οι διακανονισμοί μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Ούτως ή άλλως με οδηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δεν επισπεύδονται πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία δανειοληπτών», επισήμανε ο υπ. Οικονομίας.
Σημαντικά θα συμβάλει πιστεύει ο κ. Σταθάκης «ο νέος θεσμός των τοπικών «κέντρων ενημέρωσης για χρέη» τον οποίο είχαμε εξαγγείλει κατά την προηγούμενη περίοδο. Αυτά τα κέντρα θα διοικούνται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και θα προσφέρουν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα τις υποχρεώσεις αι τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του».