Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε ότι είναι ο ένας από τους δύο υπουργούς των οποίων τα πόθεν έσχες ελέγχονται.
Η θύελλα στα Μέσα Ενημέρωσης που προκλήθηκε με τις φήμες για εμπλοκή του Σταθάκη στα προβληματικά πόθεν έσχες εντάθηκε εχθές σοβαρά, μετά την αιφνίδια συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η απάντηση ωστόσο του Σταθάκη σε ερώτημα για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Αυτό άφηνε την υπόνοια ότι ο υπουργός ήταν μάλλον βέβαιος ότι δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα με τον έλεγχο.
Εχθές το βράδυ είχε ήδη κάνει δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τα δημοσιεύματα αναφέροντας ότι «Απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο, ήταν και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:
Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.
Ως εκ τούτου:
α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο
β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του υπουργού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η επιτροπή να ενεργήσει το δυνατόν συντομότερα, γιατί και μόνο η φιλολογία γύρω από ερευνώμενο σκάνδαλο φοροδιαφυγής προκαλεί επιπλέον ζημιά στο πολιτικό σύστημα η οποία δεν θα αναστραφεί απλώς με αθωωτικά πορίσματα.