Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Σταθάκης για ΔΕΗ: Αλλαγές σε ΥΚΩ και τιμολόγια

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στο τι θα γίνει αναφορικά με τις ΥΚΩ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στον Ant1 δήλωσε ότι «η ενέργεια τιμολογείται με τη μορφή της σκάλας. Το εντοπίσαμε πέρυσι, λόγω αυξημένης κατανάλωσης, είχαμε αυξημένα τιμολόγια. Ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Σε αυτό θα προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ, όχι όμως και στο ρεύμα».

Όσον αφορά δε την τιμολόγηση του ρεύματος, σχολίασε ότι «η προοδευτικότητα στην τιμή της μονάδας είναι θετικό σημείο, καθώς με αυτόν τον τρόπο πληρώνουν παραπάνω εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο».

Υπό αυτό το πρίσμα σύμφωνα με τον κ.Σταθάκη στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αλλαγή του υπολογισμού του κοινωνικού τιμολογίου. Ενώ παράλληλα ο ίδιος  δήλωσε πως  «Θα ενισχυθούν πολύ τα φτωχότερα τμήματα, θα βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια και θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα των ΥΚΩ και την κατάργηση τους , είπε πως «θα μειωθούν σταδιακά, όταν διασυνδεθούν τα νησιά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μετά το 2020 οι ΥΚΩ θα είναι περίπου στο μισό και μετά το 2023 θα έχουν καταργηθεί».

Τέλος σχετικά με τη μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δέσμευση για την απομάκρυνση 500.000 καταναλωτών από τη ΔΕΗ, αλλά για μείωση του μεριδίου της στην αγορά. «Αν δεν πετύχουμε τους στόχους με τη μείωση του μεριδίου από τις μονάδες παραγωγής, θα βρούμε άλλα εργαλεία, αλλά όχι το διωγμό των καταναλωτών»,

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img