Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Στάθης Χαϊκάλης: Η Οδύσσεια των εταιρειών για να δωρίσουν στα νοσοκομεία

Δύο πρόσωπα, γνωστά από τα media για ελεγχόμενη αξιοπιστία, τηλεφωνούσαν τις πρώτες μέρες της πανδημίας σε μεγάλες εταιρείες και έλεγαν ότι «είπε το υπουργείο να κάνετε δωρεά σε νοσοκομεία και να αγοράσετε από εμάς τον εξοπλισμό». Οι σοβαρές εταιρείες τσέκαραν πόσο βάσιμες ήταν οι εντολές «του υπουργείου» και, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μια ωραία «μηχανή» της κατηγορίας «σεισμός-σωσμός».

Πέρα από τέτοιες γραφικές απόπειρες, η μεγάλης κλίμακας προσπάθεια ιδιωτών να βοηθήσουν στη θωράκιση του συστήματος υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού προχωράει μέσα από πολύ μεγάλα εμπόδια. Γνωστές εταιρείες επικοινώνησαν μαζί μου μετά το πρόσφατο άρθρο στη LiFO για να αναφέρουν τις περιπέτειές τους. Δεν το κάνουν από παράπονο ή θυμό αλλά με στόχο να πιάσει περισσότερο τόπο η διάθεση επιχειρήσεων και ευκατάστατων Ελλήνων που προσφέρονται να δώσουν τον οβολό τους σε μια σκληρή κρίση που απαιτεί συστράτευση.

Να δούμε τη θετική πλευρά: πρώτη φορά καταγράφηκε τόσο ευρείας έκτασης προσφορά δωρεών σε μια κρίση, αλλά κυρίως έγινε δυνατόν να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό της.

Το φάντασμα του ταμείου για τις πυρκαγιές

Η πικρή εμπειρία του ταμείου «Μολυβιάτη που είχε συγκεντρώσει μεγάλα ποσά (περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ) για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2007 είναι αυτό που θέλουν να αποφύγουν ιδιώτες και κράτος. Τότε οι πόροι του ταμείου είχαν μείνει αδιάθετοι επί περίπου πέντε χρόνια και μετά (μάλλον) επιστράφηκαν στους δωρητές.

Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια. Επιπλέον, ό,τι γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί αμέσως. Ένα από τα χρόνια προβλήματα του Δημοσίου είναι ότι όταν ξεκινάει έναν διαγωνισμό (π.χ. για προμήθεια εξοπλισμού νοσοκομείου), αυτός μπορεί να πάρει 3-4, ίσως και περισσότερα χρόνια. Ποτέ τρεις μήνες και θεωρείται κακόγουστο αστείο να πεις ότι η πανδημία απαιτεί να γίνουν προμήθειες σε τρεις εβδομάδες ή τρεις μέρες.

Το ευχάριστο είναι ότι στη σημερινή μάχη το ίδιο το κράτος δίνει κατευθύνσεις ώστε η καλή διάθεση των ιδιωτών να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων είναι επείγον θέμα, πρέπει να διευθετηθεί αμέσως. Αν φτάσει τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι αργά.

Δωρεά 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη μάχη κατά του κορωνοϊού
7.4.2020
Δωρεά 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Λεφτά και προμηθευτές

Μια πρώτη οδηγία προς τους δωρητές ήταν να έλθουν σε επικοινωνία απευθείας με νοσοκομεία ώστε να προμηθευτούν οι ίδιοι τα αναγκαία και να τα δωρίσουν, χωρίς να μεσολαβήσει το κράτος. Δηλαδή, μια πρώτη παρότρυνση ήταν η δωρεά να μην έχει τη μορφή χρημάτων αλλά να γίνει προμήθεια από τον ίδιο τον ιδιώτη, ώστε το νοσοκομείο να παραλάβει εξοπλισμό και υλικά. Στην περίπτωση της δωρεάς 8 εκατομμυρίων από τη Βουλή προς το «Σωτηρία» αναζητήθηκε ιδιώτης που έκανε τη μελέτη, ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή και εγκατάσταση του όποιου εξοπλισμού.

Κούρσα στην παγκόσμια αγορά

Άλλος ιδιώτης που προσφέρθηκε να διαθέσει έναν μεγάλο αριθμό ΜΕΘ σε νοσοκομείο της πρώτης γραμμής ξεχύθηκε στην παγκόσμια αγορά, καθώς, λόγω του χαμού, υπάρχει έλλειψη σε όλο τον πλανήτη. Κατάφερε να τις βρει, να τις «κλείσει» και να προγραμματιστεί η εγκατάστασή τους για τον Μάιο.

Άλλη εταιρεία είχε διάθεση να προσφέρει 100.000 μάσκες, οπότε άρχισε έναν μαραθώνιο στην Κίνα. Αφού τις βρήκε, φρόντισε να αλλάξει η διαδρομή του αεροπλάνου, ώστε να μην κάνει στάση στην Τουρκία, όπου υπήρχε φόβος να «διακρατηθούν».

«Σάρωμα» της παγκόσμιας αγοράς γίνεται και για να βρεθούν αναπνευστήρες. Η Παπαστράτος πρόσφερε πρώτη 50 τεμάχια, έτσι «σκουπίστηκαν» οι άμεσα διαθέσιμοι, οπότε οι επόμενες εταιρείες έπρεπε να βρουν οι ίδιες προμηθευτές που μπορούσαν να δώσουν εγγυήσεις για έγκαιρη παράδοση.

Η μάχη της περιφέρειας

Όλη η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να πέσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά έμεναν κενά σε περιφερειακά νοσοκομεία. Βρέθηκαν όμως ιδιώτες που είχαν δραστηριότητα σε νομούς εκτός Αττικής και έσπευσαν να συμβάλουν ώστε να καλυφθούν χρόνια και σημαντικά κενά. H ανησυχία για τη διαχείριση και η έντονη ανάγκη για ταχύτατη αξιοποίηση των δωρεών ώθησε το υπουργείο Υγείας να αξιοποιήσει ομάδα ιδιωτικής διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας.

Να δούμε τη θετική πλευρά: πρώτη φορά καταγράφηκε τόσο ευρείας έκτασης προσφορά δωρεών σε μια κρίση, αλλά κυρίως έγινε δυνατόν να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό της. Παρακάμφθηκε το «τραύμα» που ‘χε μείνει από το ταμείο «Μολυβιάτη». Είναι μεγάλη επιτυχία το ότι, παρά τα εμπόδια, μέχρι στιγμής έχουν γίνει δωρεές πάνω από 86 εκατομμύρια ευρώ.

Θα βοηθήσει αν στην πρώτη ευκαιρία θεσμοθετηθούν διαδικασίες ώστε να μην αφεθεί η καλή λειτουργία σε «ταρζανιές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε», όπως ομολογεί μια μεγάλη εταιρεία που κατάφερε να προχωρήσει σε μια γενναιόδωρη προσφορά.

Πηγή: Lifo.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων