*Αναδημοσίευση από την Καθημερινή
Του Σταύρου Τζίμα
Ο δρόμος της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε με ομόφωνη απόφαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., που μάλιστα όρισαν τη 15η Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για το πρώτο από τα προαπαιτούμενα κεφάλαια.
Οι αντιπρόσωποι, προφανώς με άνωθεν εντολή, διαχώρισαν τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα χρειαστεί να περιμένει στον προθάλαμο μέχρις ότου διευθετήσει τις εθνικές, πολιτισμικές, ιστορικές εκκρεμότητές της με τη γειτονική Βουλγαρία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Αλβανία έχει προχωρήσει περισσότερο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων (κράτος δικαίου κ.λπ.), για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία δεν θα ανέβει ούτε αυτή τη φορά στο «τρένο» για τις Βρυξέλλες.
Πήρε όμως το «εισιτήριο», έχοντας κάνει κάποια θετικά βήματα, αλλά, κυρίως, διότι η Αθήνα, ορθώς κατά την άποψή μας καθώς πλέον η Αλβανία θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δομών της Ε.Ε., επέτρεψε την έναρξη της διαδικασίας. Κανένα νόημα δεν θα είχε η επιμονή στο βέτο από τη στιγμή που η υπόθεση Μπελέρη έκλεισε – όπως έκλεισε.
Η εθνικιστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας φωνάζει ότι η χώρα της αδικήθηκε και επιχειρεί να καλλιεργήσει στην κοινωνία αντιευρωπαϊκό κλίμα, τύπου «δεν μας θέλουν στην Ευρώπη», γέρνοντας σιγά σιγά στην αγκαλιά του Όρμπαν και μέσω αυτού προς τη Μόσχα και την Κίνα, που κάνουν το δικό τους παιχνίδι στην περιοχή.
Ως προς τη διένεξη με τη Βουλγαρία, που ζητάει τη συνταγματική κατοχύρωση μειονότητάς της στη Βόρεια Μακεδονία, για να άρει τις επιφυλάξεις, η γαλλική πρόταση στην οποία η κυβέρνηση Ζάεφ είχε συμφωνήσει, επέτρεπε την άρση του αδιεξόδου με τη Σόφια. Ήρθε όμως στα πράγματα η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE και την πάγωσε ως «προδοτική», ωθώντας τη Βουλγαρία να θέσει βέτο.
Παράλληλα, έχει αποδυθεί σε εργώδη προσπάθεια υπονόμευσης και των συμφωνιών των Πρεσπών και της Αχρίδας με τους Αλβανούς. Δείχνει να αδιαφορεί ή να μην αντιλαμβάνεται πως οι τρεις αυτές συμφωνίες αποτελούν βασικούς πυλώνες της συνοριακής αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια και ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση.
Οι Ευρωπαίοι έρχονται με τον αποκλεισμό από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να της θυμίσουν ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με τα άλλα κράτη-μέλη αποτελούν το πρώτο σκαλί προς τις Βρυξέλλες.
Ο Μίτσκοσκι και το κόμμα του διεκδίκησαν και πήραν την ψήφο των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας αναδεικνύοντας την ανικανότητα των προηγουμένων να κυβερνήσουν και υποσχόμενοι ότι θα αναβαθμίσουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Η αναθεώρηση των διακρατικών συμφωνιών με τους γείτονες είχε σχεδόν ενταφιαστεί κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά με το που πήρε την εξουσία, το εθνικιστικό VMRO ζώστηκε τα άρματα των οπλαρχηγών του 19ου αιώνα. Αυτές οι πολιτικές όμως δεν χωρούν στη δημοκρατική Ευρώπη.
Πηγή : Η Καθημερινή