Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Σταύρος Δήμας και Αντώνης Σαμαράς στο μικροσκόπιο των Αμερικάνων

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώσει τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και των αμερικανικών. Συγκεκριμένα σήμερα τα αφιερώματα και οι αναφορές στα μέσα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού είναι εκτενή.

Η Wall Street Journal, σε δημοσίευμα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Σταύρο Δήμα, ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδιού που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα περίοδο αστάθειας, καταδεικνύοντας την πίεση που συνεχίζει να ασκεί η μακρόχρονη ευρωπαϊκή κρίση στο πολιτικό σύστημα».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υποστηρίζεται ότι «με την απόφασή του, αυτή την εβδομάδα, να επιταχυνθεί η επιλογή του νέου Προέδρου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, έθεσε στη χώρα ένα μοιραίο δίλημμα: είτε να επιλέξει την παραμονή του στην εξουσία ή να ανοίξει την πόρτα σε μια ριζική αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που καθόρισαν την ελληνική οικονομία για πέντε χρόνια».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπεται πλέον σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, καθώς εάν την κερδίσει θα διαθέτει τη στήριξη που χρειάζεται για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ εάν αποτύχει θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του για κατάργηση της λιτότητας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «η απόφαση επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε χθες σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 12,78%, τη μεγαλύτερη από το 1987. Οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν κατά 16,6%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν το 8%. Η απόφαση προκάλεσε επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν από κοινού τους όρους των σχεδίων διάσωσης και την εσωτερική οικονομική πολιτική από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010».

Το περιοδικό Fortune υποστηρίζει, σε δικό του δημοσίευμα ότι «η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα περάσουν ανατριχιαστικά Χριστούγεννα, εξαιτίας της υψηλού ρίσκου απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνοντας νωρίτερα στην εξουσία ένα κόμμα που δηλώνει ότι είναι καλύτερη η πτώχευση παρά η αποπληρωμή των δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η απόφαση οδηγεί στην κορύφωση τους πολιτικούς κινδύνους που υπέβοσκαν τα τελευταία χρόνια, μετά το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο παρά το μεγάλο κούρεμα ιδιωτών ομολογιούχων, απέτυχε να διατηρήσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο το χρέος της χώρας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων