Τέλος σε χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές και φορολογικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο έθεσε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε ότι μετά την πάροδο πενταετίας δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη καταθέσεις ή κινήσεις λογαριασμών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων
.Δεν μπορούν μετά την πενταετία, που είναι το όριο για τους φορολογικούς και οικονομικούς ελέγχους για τους πολίτες, να ληφθούν υπόψη καταθέσεις τους η άλλες κινήσεις λογαριασμών τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων ή καταλογισμών, αποφάσισε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι ότι πέραν της πενταετίας κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρείται νέο ή συμπληρωματικό και να ανοίγει την «πόρτα» φορολογικών ελέγχων.
Η απόφαση στέλνει αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές και φορολογικές υποθέσεις που ήταν ανοικτές ως σήμερα, όπως οι λεγόμενες λίστες καταθετών και άλλες.
Και τούτο διότι το ΣτΕ έκρινε ότι τα στοιχεία καταθέσεων των φορολογουμένων στις εγχώριες τράπεζες πριν από το 2012 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ελέγχους από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
Επίσης, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τραπεζικές καταθέσεις (κινήσεις, υπόλοιπα, κ.λπ.) μετά την πρώτη 5ετία του φορολογικού ελέγχου, όποτε αυτός κι αν έγινε χρονικά.
Η επίμαχη απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, πέραν του ότι οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις στο αρχείο στερώντας το ελληνικό Δημόσιο από έσοδα, δίνει ανάσα και σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε έλεγχο καθώς πέραν της πενταετίας τίποτα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη.
Ειδικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Δημητρακόπουλος) έκρινε ότι δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία η κίνηση και τα υπόλοιπα των εγχώριων Τραπεζικών λογαριασμών, μετά την 5ετία, καθώς έχει επέλθει παραγραφή.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τον χρονικό αυτό περιορισμό επιβάλλουν οι συνταγματικές αρχές και ευρωπαϊκή νομοθεσία.