Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Στεγαστικά Δάνεια: Προστασία με επιδότηση δόσεων – Όλο το σχέδιο

Eπιδότηση δόσεων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που θα φτάνει έως και το 90% περιλαμβάνει το πρόγραμμα -γέφυρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα αφορά για πρώτη φορά και τους λεγόμενους «πράσινους» δανειολήπτες. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει αυστηρά για εννέα μήνες και θα αφορά μόνο τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων πλήττονται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τα τέλη Ιουλίου και θα αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει με περίπου 500 εκατ. ευρώ την επιδότηση δόσεων ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών και επαγγελματιών που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση. Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.

Το σχέδιο προβλέπει επιδότηση μηνιαίας δόσης για «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες

• Οσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.

• Οσους, έως την ίδια ημερομηνία, είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.

• Οσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Τα κριτήρια

Οσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ ενώ γα τους εργαζόμενους θα πρέπει να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας ή να είναι δικαιούχοι άδειας ειδικού σκοπού. Σε οικογένεια, αν ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος οχι το ποσοστό της επιδότησης περιορίζεται. Εξαιρούνται εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι που δεν είχαν επίπτωση στα εισοδήματά τους.

Ποσοστό επιδότησης

Θα φτάνει έως και το 90%. Το μεγαλύτερο ποσοστό το κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες

Διάρκεια

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι για τους συνεπείς δανειολήπτες το ποσοστό της επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου θα ξεκινάει από 90% για το πρώτο τρίμηνο, θα μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο ενώ θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο.

Η επιδότηση δεν θα συνοδεύεται με μακροχρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιλέγουν να ενταχθούν στον νόμο 4605 για τη ρύθμιση της οφειλής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι πληττόμενοι από την οικονομική κρίση λόγω COVID-19 ανέρχονται θεωρητικά, με βάση τους ΑΦΜ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε 1,7 εκατομμύριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων