Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας: «Σταματήστε τώρα τις προκλήσεις και ξεκινήστε διερευνητικές»

Θέση κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πήρε ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

https://twitter.com/statedeptspox/status/1315992780712415233?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1315992780712415233%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1054567%2Fsteit-dipartmed-kata-tourkias-stamatiste-tora-tis-prokliseis%2F

Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας συνοδεία περίπου πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων το πρωί της Δευτέρας και έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε παράνομη Navtex – για την οποία η Αθήνα εξέδωσε αντί-Navtex προαναγγέλλοντας σεισμικές εργασίες σε μια περιοχή τα βορειοδυτικά όρια της οποία απέχουν 20 μίλια από την Ρόδο και μόλις 6,5 μίλια από το Καστελόριζο!

Περίπου στις 07:30 το πρωί της Τρίτης, το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται 42 ναυτικά μίλια μέσα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απείχε περίπου 50 νμ από το δυτικό άκρο της περιοχής που έχουν ορίσει οι Τούρκοι μονομερώς για ερευνητικές εργασίες. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και πλέον το πλήρωμα του τουρκικού ερευνητικού εκπέμπει κανονικά την θέση του πλοίου που το βράδυ της Δευτέρας είχε προσπαθήσει να κρύψει σταματώντας την λειτουργία του πομπού.

Δείτε την κλιμάκωση από την Τουρκία:

-Με πράσινο χρώμα, είναι η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία τον Σεπτέμβριο
-Με κόκκινο χρώμα, η νέα περιοχή πιο κοντά στο Καστελόριζο

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων