Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ

«Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντήσει την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών.

Ο διάλογος στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ταξίδεψε στην Τρίπολη και αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντηθεί με τον Λίβυα ΥΠΕΞ, η οποία βρισκόταν στο σημείο. Αντίθετα, ταξίδεψε στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον Χάφταρ, έναν φερόμενο εγκληματία πολέμου που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Πώς κρίνετε την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης που αντιμετώπισε την διπλωματική διαμαρτυρία από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στη Λιβύη;

Δεν έχω δει αυτά τα δημοσιεύματα. Θα πρέπει να επανέλθω για αυτό το θέμα. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Είναι σύμφωνο με την πολιτική σας το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χάφταρ στη Βεγγάζη και όχι την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη;

Αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων