Ακριβώς όπως η Κίνα οδήγησε τον κόσμο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, παίζει παρόμοιο ρόλο και σήμερα. Η ανάκαμψη μετά το COVID αυξάνεται δυναμικά μέσα σε έναν αναπτυγμένο κόσμο που παραμένει σε ασταθές έδαφος. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα πικρό χάπι για πολλούς να καταπιούν – ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η δαιμονοποίηση της Κίνας έχει φτάσει σε επικές αναλογίες.
Οι δύο κρίσεις, φυσικά, είναι διαφορετικές. Η Wall Street ήταν μηδενική για την κρίση του 2008, ενώ η πανδημία COVID-19 γεννήθηκε στις υγρές αγορές του Wuhan. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η στρατηγική για την αντιμετώπιση κρίσεων της Κίνας ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτήν που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ.
Στα πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης του 2008, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Κίνα ήταν κατά μέσο όρο 8,6% (βάσει της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης). Αν και αυτό ήταν πιο αργό από το μέσο ρυθμό 11,6% των πέντε προηγούμενων ετών, ήταν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο της ετήσιας ανάπτυξης 2,1% της αναιμίας της αμερικανικής οικονομίας κατά την περίοδο μετά την κρίση 2010-14.
Η αντίδραση πανδημίας της Κίνας υποδηλώνει συγκρίσιμο αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2020 προτείνει μια γρήγορη επιστροφή στην προ-COVID τάση. Το 4,9% από έτος σε έτος για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ δεν εκφράζει την πλήρη αίσθηση της αυτοσυντηρούμενης ανάκαμψης που εμφανίζεται τώρα στην Κίνα.
Η μέτρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε διαδοχική τριμηνιαία βάση και η μετατροπή αυτών των συγκρίσεων σε ετήσια ποσοστά – η προτιμώμενη κατασκευή των στατιστικολόγων των ΗΠΑ και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής – παρέχει μια πολύ πιο καθαρή αίσθηση μεταβολών σε πραγματικό χρόνο στην υποκείμενη δυναμική κάθε οικονομίας.
Αξιοσημείωτη είναι η σύγκριση με τις ΗΠΑ. Και οι δύο οικονομίες παρουσίασαν συγκρίσιμες συστολές κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων κλειδαριών τους, οι οποίες ήρθαν ένα τέταρτο αργότερα για τις ΗΠΑ. Η διαδοχική (ετήσια) πτώση 33,8% της Κίνας το πρώτο τρίμηνο ήταν σχεδόν ίδια με τη συρρίκνωση 31,2% στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο. Με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα υψηλής συχνότητας (μηνιαία), η λεγόμενη εκτίμηση του GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα τοποθετεί τη διαδοχική αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ περίπου στο 35%.
Η σημερινή προσέγγιση της Κίνας είναι παρόμοια: πρώτα, απομόνωσε τους πολίτες της από μια μολυσματική παθογόνο μετάδοση με δρακόντεια μέτρα δημόσιας υγείας που στοχεύουν στον περιορισμό και τον μετριασμό της εξάπλωσης της νόσου και στη συνέχεια – και μόνο τότε – κάνουν συνετή χρήση της νομισματικής και φορολογικής πολιτικής για την το snapback μετά το lockdown.
Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την προσέγγιση που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ, όπου η συζήτηση μετά το lockdown αφορά περισσότερο τη χρήση νομισματικών και φορολογικών πολιτικών ως μέσων πρώτης γραμμής οικονομικής απελευθέρωσης, αντί να βασίζεται σε πειθαρχημένα μέτρα δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στον περιορισμό των ιών.
Αυτό υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση μεταξύ της πρώτης στρατηγικής της Κίνας για το COVID και της πρώτης Αμερικής προσέγγισης της διοίκησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Στην Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πολιτική και δημόσια αντίσταση σε μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και επιθετικές δοκιμές ως απαραίτητοι κανόνες της εποχής COVID-19.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση του τρίτου σοβαρού κύματος μόλυνσης, ενώ η Κίνα συνεχίζει να ασκεί άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο επί των νέων εστιών. Σε αυτό το πλαίσιο, το εντυπωσιακό ΑΕΠ της Κίνας οδηγεί στο τρίτο τρίμηνο σε ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση με την επισφαλή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά το κλείδωμα.
Συνεχιζόμενη δυσχέρεια στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ – οι απαιτήσεις ασφάλισης ανεργίας παρέμειναν πάνω από 800.000 σε κινητικό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων έως τα μέσα Οκτωβρίου και το εθνικό ποσοστό ανεργίας 7,9% το Σεπτέμβριο ήταν ακόμη περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου προ πανδημίας 3,5% η οικονομία που καθοδηγείται από τους καταναλωτές είναι πολύ ευάλωτη σε οπισθοδρόμηση.
Η συμβολή ενός νέου κύματος COVID-19 με την επανειλημμένη πολιτική συζήτηση για ένα άλλο πακέτο φορολογικής ανακούφισης έχει εξουδετερώσει αποτελεσματικά τα ζωικά πνεύματα που έχουν από καιρό ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Ενώ η διαδοχική αύξηση (ετήσια) της Κίνας κατά 11,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βασίζεται αποτελεσματικά στο snapback μετά το κλείδωμα, ορισμένα παρατεταμένα σημάδια αδυναμίας είναι εμφανή σε πολλά βασικά τμήματα των υπηρεσιών καταναλωτών – δηλαδή τα ταξίδια, ο ελεύθερος χρόνος και η ψυχαγωγία.
Η ανθρώπινη φύση είναι η ίδια παντού, με διαρκή φόβο και προσοχή, ακόμη και σε χώρες όπου λειτουργούν επιθετικά μέτρα περιορισμού. Για όσους δεν επιθυμούν να επικεντρωθούν στην συγκράτηση, όπως οι ΗΠΑ, η μακρά σκιά του COVID-19 μιλάει πολλά για τους συνεχούς κινδύνους ύφεσης. Αυτό ακριβώς συνέβη μετά τις οκτώ από τις 11 τελευταίες ύφεση στις ΗΠΑ. Η αντίθεση με την αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη της Κίνας δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή.
Project Syndicate: China Leads Again
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής