Οι εγγεγραμμένοι πόροι στον προϋπολογισμό εξαντλούνται το πρώτο τρίμηνο. Δεδομένη η αύξηση των κονδυλίων. Το κόστος του σκληρού lockdown και οι στοχευμένες παρεμβάσεις με το βλέμμα στην «έξοδο».
Στις αρχές της εβδομάδας, μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της αγοράς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμούσε ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έως τον Μάρτιο θα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 5,9 δισ. ευρώ. Λίγα 24ωρα αργότερα, με την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών στην Αττική και το κλείσιμο του λιανεμπορίου η εκτίμηση αυτή έγινε παρωχημένη.
Τα νεότερα δεδομένα περιορισμών και δημοσιονομικού κόστους υποδεικνύουν ότι τον Μάρτιο θα έχουν αναλωθεί κατά πάσα πιθανότητα και τα 7,5 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυκτικών δημοσιονομικών πιέσεων. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ούτε φέτος δημοσιονομικοί περιορισμοί και στόχοι. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πόροι είναι πεπερασμένοι.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρακολουθεί καθημερινά, με αγωνία, την πορεία εσόδων και δαπανών σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις ανάγκες λήψης μέτρων στήριξης που γεννά, για ολοένα και περισσότερο χρονικό διάστημα. «Το κρίσιμο δημοσιονομικά πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δύο εβδομάδες (σ.σ του lockdown στην Αττική), αφού το λιανεμπόριο στην Αττική δεν δούλευε ήδη, όσο η διάρκεια του lockdown και το τι θα συμβεί μόλις ανοίξει εκ νέου η οικονομία, ειδικότερα στο λιανεμπόριο, που αποτελεί σοβαρό κομμάτι της» δήλωσε χθες (ΘΕΜΑ FM).
Κλειστό λιανεμπόριο σημαίνει δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και οι νέοι περιορισμοί έρχονται να λειτουργήσουν σωρευτικά σε μια αγορά η οποία έκανε ένα «ράλι» -δεδομένων των συνθηκών- κάποιες ημέρες τον Ιανουάριο και μετά έπεσε στη «λήθη» του click away. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι από τα 5 δισ. ευρώ του τζίρου των εκπτώσεων στο λιανεμπόριο υπό φυσιολογικές συνθήκες, τον Ιανουάριο μπήκε στο ταμείο κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την καταναλωτική εκτόνωση και την επάνοδο των περιορισμών όμως οι πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου με click away οδήγησαν την αγορά της Αττικής σε καθήλωση τζίρου κοντά στο 17% του «κανονικού», αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Στη συνέχεια, τα ρολά κατέβηκαν.
Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενωπού και χωρίς περιθώρια για απλοχεριές, το στοίχημα τώρα για την αγορά και το οικονομικό επιτελείο είναι η ταχεία ανάσχεση της πίεσης στο σύστημα υγείας ώστε το συντομότερο δυνατό – κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες- να υπάρξει ανάκτηση σχετικής κανονικότητας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει αναγνωρίσει πως θα χρειαστεί αύξηση των εγγεγραμμένων 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αλλά ο λογαριασμός αναφορικά με το μέγεθος της «διόρθωσης» δεν έχει γίνει ακόμα. Όταν υπάρξει σχετικά καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα λογαριάζει ευρώ ευρώ κάθε έξτρα κόστος στο μέτωπο των δαπανών και κάθε ευρώ απώλειας εσόδων.
Πηγή: Euro2day.gr