Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τα αυξανόμενα κρούσματα ξενοφοβίας στη Γερμανία έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ανησυχίες στον πολιτικό κόσμο αλλά και αντιδράσεις από αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Πρόσφατα λαμβάνουν χώρα πλήθος αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων, με ένα από τα δύο κινήματα το Pegida να πραγματοποιεί διαμαρτυρία κάθε Δευτέρα, στη Δρέσδη. Τον πρώτο καιρό παραβρίσκονταν 100 άτομα, ενώ στην τελευταία ήταν πάνω από 10.000 μέλη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutche Welle. Το όνομα του κινήματος είναι «Ευρωπαίοι πολίτες κατά του εξισλαμισμού της Εσπερίας».
Τα κινήματα αυτά τα οποία διατείνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Ναζιστική ιδεολογία, διαμαρτύρονται για τη συνεχή εισροή μουσουλμάνων μεταναστών στη Γερμανία, ειδικά τώρα με πλήθος Σύριων προσφύγων να καταφθάνουν στη Γερμανία και να ζητούν άσυλο, όπως και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο euronews, στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η εμπρηστική επίθεση νεοναζί εναντίον κτιρίου που επρόκειτο να στεγάσει πρόσφυγες στην πόλη Βόρα της Βαυαρίας.
Η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάθετα καταδικαστική για το γεγονός, ενώ ξεκαθάρισε στους πολίτες ότι η Γερμανία ως κράτος δικαίου οφείλει να παρέχει το δικαίωμα αίτησης ασύλου σε όλους τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη Γερμανία. «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές οι επιθέσεις εναντίον ασύλων προσφύγων και τα ακραία κηρύγματα ορισμένων. Όλοι όσοι έρχονται στη χώρα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία παροχής ασύλου. Είμαστε κράτος δικαίου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό» είπε. Πάντως οι συντηρητικές κυβερνήσεις στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την επώαση τέτοιων ιδεολογιών «ισλαμοφοβίας» είτε με την ανοχή τους είτε και με άλλους έμμεσους τρόπους.
Θα είχε ενδιαφέρον να ζητούσαμε τη γνώμη ορισμένων βουλευτών της ελληνικής κυβέρνησης που έκαναν σκληροπυρηνικές δηλώσεις για τους Σύριους πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο και περίθαλψη, προχωρώντας σε απεργία πείνας στην πλατεία συντάγματος, μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και το αν και κατά πόσο απέχει η Ελλάδα από την έννοια του κράτους δικαίου αλλά και η πολιτική μας κουλτούρα.