Με βέτο ακόμη και για μερική συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν απείλησε ευθέως η Γερμανία, εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διαφθορά. Οι δύο βαλκανικές χώρες που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2007 προσπαθούν έκτοτε ανεπιτυχώς να γίνουν δεκτές και στην Συμφωνία Schengen, αλλά ήδη έχουν γευθεί το βέτο της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς – Πέτερ Φρίντριχ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν εάν το θέμα τεθεί προς ψήφιση στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η ιδέα μια μερικής έγκρισης, για παράδειγμα για την είσοδο από αέρος ή σε λιμάνια είναι εκτός συζήτησης».
Με την Σένγκεν καταργούνται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και θεσπίζονται κοινοί κανόνες για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Οι υπήκοοι της Ε.Ε. μπορούν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ με διαβατήριο ή ταυτότητα, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα κράτος μέλος για 90 ημέρες με την προϋπόθεση να έχουν έγκυρο και θεωρημένο διαβατήριο, και να διαθέτουν επαρκείς πόρους συντήρησης για την περίοδο παραμονής και τα έξοδα της επιστροφής τους και φυσικά, να μην είναι καταχωρημένοι στο σύστημα απαγόρευσης εισόδου. Με δυο λόγια, από τη στιγμή που ο πολίτης τρίτης χώρας πάρει μια σφραγίδα από χώρα Σένγκεν, κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στη ζώνη…
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα, η οποία έχει κατ΄ επανάληψη δεχθεί απειλές από τους εταίρους ότι θα αποβληθεί από τη Σένγκεν, γεγονός που είχε ομολογήσει τον Νοέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε δύο συνέπειες: Πρώτον, ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Δεύτερον, το μόνιμο εγκλωβισμό στη χώρα των 2,5 εκατομμυρίων ξένων μεταναστών. Τα πράγματα με τη Σένγκεν έχουν αγριέψει, ιδιαίτερα μετά την «αραβική άνοιξη» που έφερε χιλιάδες νέους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θεωρείται «σουρωτήρι» και είσοδος μουσουλμανικών πληθυσμών που φθάνουν στα ελληνικά σύνορα με καμιόνια του τουρκικού στρατού, όπως έχει παραδεχθεί η FRONTEX σε έκθεσή της.
Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν πως ότι μόλις λήξει οριστικά η κρίση της ευρωζώνης, το ζήτημα της Συμφωνίας του Σένγκεν θα επανεκτιμηθεί και ίσως η συμφωνία οδηγηθεί σε μία σημαντική τροποποίηση. Η σκλήρυνση της στάσης των βορειοευρωπαίων έγκειται στην πρόθεσή τους να ελέγξουν την ροή και κυρίως την ποιότητα (ειδικότητες, θρήσκευμα, κλπ) των μεταναστών …