Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Στημένο το παιχνίδι των πιέσεων της Μέρκελ

Την ελληνική κυβέρνηση «καρφώνει» ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την οποία λέει ότι «συναποφάσιζε στις Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα έλεγε ότι πιέστηκε από τη Μέρκελ». Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν απειλεί το ευρώ, καθώς αυτό είναι θωρακισμένο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα die Welt, ο Μπαρόζο φωτίζει το σκοτεινό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στα ευρωπαϊκά συμβούλια Κορυφής, επικρίνοντας την πλειοψηφία των αρχηγών των κρατών-μελών για τη στάση που κρατούσαν σε αυτές.

Τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα ομόφωνα και είναι δεσμευτικές, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι « επί χρόνια έζησε το φαινόμενο, αρχηγοί κυβερνήσεων να ενεργούν στη χώρα τους σαν να μην ήταν παρόντες στα συμβούλια κορυφής». «Ήταν πολιτικά και πνευματικά ανέντιμο», αναφέρει. Ως παράδειγμα ο Μπαρόζο έφερε τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης. «Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν πάντα ομόφωνα. Αλλά κυρίως στην πρώτη φάση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση όταν επέστρεφε στη χώρα, ισχυριζόταν ότι τέθηκε υπό την πίεση της Μέρκελ. Όποιος παίρνει αποφάσεις θα πρέπει στη συνέχεια και να τις στηρίζει. Περίεργη ήταν και η στάση της Γαλλίας. Η κυβέρνηση στήριξε όλες τις αποφάσεις. Και πολύ συχνά, στο εσωτερικό, παρουσιάζονταν σαν να μην την αφορούσαν, σαν να αποφάσιζε μια ξένη δύναμη».

Όπως σημείωνει ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην εποχή Μερκοζί, «μόνο λίγοι συμμετέχοντες στα συμβούλια κορυφής είχαν γενική θεώρηση των πραγμάτων, μικρές και μεσαίες χώρες συμμετείχαν μόνο λόγω των δικών τους συγκεκριμένων θεμάτων, άλλες χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον. Μερικοί πολιτικοί από μεγάλες χώρες δεν διακατέχονταν από υπευθυνότητα για την Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνονταν τις αποφάσεις σαν να ήταν δικές τους». «Και όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι δύο χώρες αποφασίζουν μόνες του, ερμηνεύεται αυτό από τις άλλες ότι οι αποφάσεις τους επιβάλλονται», συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας την κινδυνολογία ενόψει Προεδρικής εκλογής και πιθανότητας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι οι εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες αναταράξεις. Αλλά δεν πρόκειται αυτές να έχουν την ίδια συστημική επίδραση. Το ευρώ ανήκει στα δύο σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, είναι ένα σταθερό νόμισμα», ξεκαθάρισε.

«Θωρακίσαμε την νομισματική ένωση, δείξαμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, διαθέτουμε κοινή εποπτεία των τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επί πλέον χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήταν εστίες μεγάλων ανησυχιών, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση. Κι αυτό έκανε ολόκληρη την ευρωζώνη πιο ανθεκτική», σημείωσε επίσης.

Ο Μπαρόζο εμφανίστηκε καθησυχαστικός ακόμη και για τη ρωσική κρίση εκτιμώντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία. «Όπως στην ευρωκρίση είχαμε σχέδια φυλαγμένα στο συρτάρι σε περίπτωση ανάγκης, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια και για τη Ρωσία. Αλλά εκτιμώ ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας δεν θα οδηγήσουν σε παγκόσμια κρίση. Από την οικονομική εξασθένηση γοργά αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι μεγαλύτεροι και από ό,τι από τη Ρωσία», δήλωσε στην die Welt.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων