Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι πολύ σοβαρές αποκαλύψεις που έκανε η εγκληματολόγος που δίδαξε στη σχολή των αξιωματικών της αστυνομίας φέρνει στο φως το πρόβλημα της σύνδεσης της Ελ Αστυνομίας με τον χώρο του φασισμού
Η καθηγήτρια εγκληματολογίας Αναστασία Τσουκαλά, στο πανεπιστήμιο Paris 11 κλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 να κάνει δύο διαλέξεις στους σπουδαστές της ακαδημίας αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο τρίτο και τέταρτο έτος αντίστοιχα.
Ενώ η διάλεξη στους τεταρτοετείς φοιτητές, η οποία μαγνητοσκοπούνταν για εκπαιδευτικούς λόγους κύλησε ήρεμα, στην άλλη διάλεξη, πήρε το λόγο ένας φοιτητής ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την ουσία της διάλεξης η οποία εξομοίωνε του «Έλληνες με τους αλλοδαπούς» πράγμα που ήταν «εξ ορισμού απαράδεκτο».
Στην απάντηση της καθηγήτριας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα, ο φοιτητής απάντησε «Μα είμαστε φασίστες και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;» καταχειροκροτούμενος από όλη την αίθουσα.
Η καθηγήτρια άνοιξε τότε μια συζήτηση για τα προβλήματα που μια τέτοια στάση επιφέρει όπως για παράδειγμα ότι ο αστυνομικός ως εκπρόσωπος του νόμου οφείλει να υπακούει σε αυτόν, λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν θα υπακούσουν οι νέοι αστυνομικοί σε νόμους που δεν τους εκφράζουν. Στο απλό επιχείρημά της ότι οι αστυνομικοί ορκίζονται πίστη στους ανωτέρους τους και κατά συνέπεια οφείλουν να ακολουθούν τη θεσμοθετημένη πολιτική και αστυνομική ηγεσία. Τότε έλαβε την σοκαριστική απάντηση ότι οι ανώτεροί τους είναι ανίκανοι και δεν τους αναγνωρίζουν υπακοή, ενώ ο χριστιανικός όρκος δεν μπορεί να τους δεσμεύσει καθώς όπως θα έπρεπε να γνωρίζει η κα Τσουκαλά, οι φασίστες είναι παγανιστές και δεν δέχονται τον χριστιανικό θεό.
Οι απαντήσεις του σπουδαστή τύγχαναν ενθουσιωδών χειροκροτημάτων από τους συμμαθητές του, ενώ παρόντες οι εκπαιδευτές τους απλώς δεν αντέδρασαν όπως η ίδια κατήγγειλε στην εκπομπή των Κατερίνας Ακριβοπούλου και Νίκου Μπογιόπουλου στον Real FM. Στη συζήτησή της με τους μαθητές η εγκληματολόγος συνειδητοποίησε ότι γνώριζαν πολύ καλά για πιο πράγμα μιλούσαν και δεν είχαν κάποια παρωχημένη άποψη για το φασισμό. Η ίδια κατήγγειλε τα παραπάνω στις αρχές της αστυνομίας οι οποίες την καθησύχασαν ότι θα γινόταν ΕΔΕ. Μετά από ένα χρόνο έλαβε μια κλήση για να καταθέσει στην ΕΔΕ που είχε ξεκινήσει την οποία (κατάθεση) καλοπροαίρετα σκεπτόμενη δεν ζήτησε γραπτά. ΕΔΕ δεν έγινε ποτέ σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, αφού προέκυψε ότι επρόκειτο για μια προφορική προανακριτική εξέταση. Κάπως έτσι έληξε το θέμα, με τους εν λόγω σπουδαστές να έχουν αποφοιτήσει σήμερα.
Είναι πολιτικό το ζήτημα του ελέγχου των ανθρώπων της ελληνικής αστυνομίας. Η ίδια η καθηγήτρια παρατήρησε την στροφή του ανθρώπινου δυναμικού κατά τη δεκαετία του 80, με προοδευτικούς ανρθώπους να μπαίνουν και να ανέρχονται στην ιεραρχία της αστυνομίας. Η πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που έδωσε η καθηγήτρια ήταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποστρατεύτηκαν επί υπουργίας Δένδια. Έτσι σήμερα έχουμε μια πολιτική εκκαθάριση της αστυνομίας με τα ανώτατα στελέχη της να ανήκουν σε πολύ αυστηρά όρια πολιτικού χώρου, ενώ περιμένουμε τα μελλοντικά ανώτατα στελέχη να βγουν από νέους αξιωματικούς που δηλώνουν περύφανοι που είναι φασίστες. Δεν πρέπει να πάει το θέμα στη Βουλή; Δεν πρέπει επί τέλους να σταματήσει η επίσημη πολιτική εξουσία στην Ελλάδα να δημιουργεί και να στηρίζει η ίδια το παρακράτος; Θέλουμε ή όχι να ανήκουμε σε μια χώρα με στοιχειώδη δημοκρατικό έλεγχο; Αυτά τα ερωτήματα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα παραμένουν αναπάντητα.