Πολύωρη απολογία και υποβολή πολυσέλιδου υπομνήματος έλαβε σήμερα το πρωί η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, η οποία αναγκάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού λόγω των προβλημάτων υγείας που απειλούν πλέον τη ζωή του Λαυρεντιάδη.
Ο επιχειρηματίας εμμένει στις βασικές του θέσεις πως ήταν μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της Proton, πως δεν ασκούσε διοίκηση και δεν ήταν βασικό μέτοχος. Με την απολογία του ο Λαυρεντιάδης δήλωσε: «Είμαι θύμα της εκτελεστικής εξουσίας και της αυθαίρετης εξουσίας της Τράπεζας της Ελλάδος με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για τα εγκλήματα που συντελούνται κατά του Ελληνικού λαού».
Ο Λαυρεντιάδης θεωρεί πως το πόρισμα της ΤτΕ έχει αποσπαστεί αυτολεξεί για να φτιαχτεί με δόλο το κατηγορητήριο εναντίον του και τη θέση αυτή την τεκμηριώνει με είκοσι σημεία. Τα βασικότερα από τα σημεία αυτά είναι:
– Τα χορηγηθέντα δάνεια από την Proton είναι είτε υγιή, όπως δήλωσαν στις 9/10/2011 ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και για αυτό ενταχθήκανε στη νέα Proton, είτε αποτελούν δάνεια που προϋπήρχαν της εξαγοράς της Proton ( δάνεια που δόθηκαν όταν η Proton ήταν θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) ή αναχρηματοδότησαν δάνεια που είχε δώσει η Proton ως θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς ή δάνεια που κρίθηκαν άξια ενεχυρίασης από την ΤτΕ για χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
– Η Deutsche Bank έδωσε το «καλώς έχειν» (fairness opinion) για τα δάνεια που δόθηκαν, γεγονός που αγνοεί επιμελώς η ΤτΕ στο πόρισμά της.
– H Price Waterhouse Coopers η οποία ήταν ορκωτός λογιστής τόσο της Proton όσο και της Πειραιώς έδωσε σύμφωνη γνώμη στα πιστοποιητικά της στις 31 Δεκεμβρίου 2010 όπως και στις 30 Ιουνίου 2011, για το σύνολο των δανείων της Proton.
– Η KPMG η οποία έλεγξε κατ’ εντολή της ΤτΕ τα δάνεια της Proton αποφάνθηκε πως το τίμημα των δανείων είναι εύλογο, ότι οι εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και πως οι εταιρείες δεν έχουν στενούς δεσμούς με άλλους δανειοδοτηθείσες εταιρείες.
Επίσης ο Λαυρεντιάδης κατέθεσε στην ανακρίτρια επιστολές της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ με τις οποίες αποδέχονται τη νομιμότητα και την οικονομική λογική των εν λόγω πιστοδοτήσεων, δίνοντας το δικαίωμα και για νέες χρηματοδοτήσεις. Έκανε επίσης αίτηση για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να επιβεβαιώσει πραγματογνωμοσύνες που έχει ήδη πραγματοποιήσει αλλά έχουν αγνοηθεί παντελώς από τις ανακριτικές αρχές καθώς αποδεικνύουν την αθωότητα των κατηγορουμένων αλλά και το δόλο αυτών που συνέταξαν τα πορίσματα της ΤτΕ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο Λαυρεντιάδης έχει προβεί ήδη σε αγωγές κατά στελεχών της ΤτΕ κάνοντας λόγο για «χαλκευμένη ιστορία».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λαυρεντιάδης κατέθεσε και αίτηση αποφυλάκισης ζητώντας να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Υποστηρίζει ότι η συνέχιση της έγκλεισής του «εντός καταστήματος κράτησης (με συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες για άτομο με ειδικές ανάγκες και απαγορευτικής λόγω της ανοσοτροποποιητικής του θεραπείας του-πλήρη αντένδειξη να βρίσκεται πλησίον σε φυματικούς ή άλλους πάσχοντες από νοσήματα επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία) ή σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα (λόγω ύπαρξης ενδονοσοκομειακών ανθεκτικών μικροβίων), αποτελεί αιτία συνεχούς επιδείνωσης της σωματικής του αναπηρίας με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας του της ζωής». Επικαλείται μάλιστα και ιατροδικαστική έκθεση κλινικής εξέτασης από τον τέως προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Ιατροδικαστού Φίλιππου Κουτσαύτη.